На знімках: Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив засідання погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Майже всі депутати були присутні на засіданні у захисних масках, окулярах та рукавичках.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив, що увесь парламент – народні депутати, парламентський апарат – нині працюють майже цілодобово над доопрацюванням законопроектів, які мають бути винесено на позачергове засідання. Багато зауважень до урядових законопроектів, які були внесені народними депутатами, враховано. На базі парламентського Комітету з питань економічного розвитку було створено робочу групу для доопрацювання законопроектів, дискусії тривали до глибокої ночі – до другої або третьої години.

За словами Д. Разумкова, було вироблено узгоджений законопроект, який сконсолідував парламент і практично не викликав дискусій. "Всі виконують свої обов'язки у повному обсязі. Сподіваюся, і в подальшому бачитимемо таку ж консолідовану позицію парламенту України, – сказав Голова Верховної Ради. – Всі розуміють ті виклики, які сьогодні стоять перед державою, ми йдемо на компроміси. Практично всі відклали політичні аспекти до кращих часів, як вийдемо з кризи, поборемо всесвітню проблему – коронавірус та економічну кризу, що, на жаль, уже насувається на багато держав. Усі працюють на користь держави. Парламент докладає максимум зусиль, іноді працюючи і за себе, іноді не тільки за себе, щоб пом'якшити ті події, які сьогодні також насуваються на нашу державу".

Глава парламенту повідомив, що всі депутатські фракції та групи звернулися з проханням включити до порядку денного та розглянути ще один законопроект № 3254 – про внесення змін до Держбюджету-2020 стосовно безперервного забезпечення харчуванням військовослужбовців. Дмитро Разумков запропонував розглянути його на ще одному позачерговому засіданні – після проведення першого. Усі учасники наради проголосували за проведення такого засідання. "Регламент це дозволяє", – підкреслив глава парламенту.

Обмежити апетити чиновників

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив на потребі обмежити розмір заробітної плати чиновникам, що знайшло відображення у підготовлених до розгляду на позачерговому засіданні законопроектах. "Проблема коронавірусу – це проблема, яка не знає ані статусів, ані віку, це – проблема всього людства, – сказав він. – Тому нам треба діяти оперативно, і створити той законодавчий механізм, який дасть можливість ефективно працювати у тих умовах, які ще не знала ані Україна, ані світ". При цьому Руслан Стефанчук запевнив, що Верховна Рада готова за необхідності збиратися негайно для прийняття будь-яких інших важливих для держави рішень.

Верховна Рада у різні найскладніші часи була центром консолідації суспільства задля прийняття рішень, заявила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.  "Настав час прийняти прості, зрозумілі для суспільства кроки. Лідери країн ЄС, котрі також потрапили в епідемію коронавірусу, визначили п'ять пріоритетів задля подолання кризи, – відзначила політик. – Це – координація зусиль і посилення національної системи охорони здоров'я, друге – координація національних урядів країн для забезпечення необхідної кількості медичного обладнання та засобів захисту, третє – підтримка досліджень для розробки вакцини проти коронавірусу, завезення якомога більше тест-систем, четверте – вирішення економічних питань та соціальних наслідків, п'яте – захист власних громадян, які повернулися з інших країн. Не треба вигадувати наш український велосипед, а прийняти рішення, які би зрозуміли також люди, і добитися їх виконання. Реалізувати подібні кроки, про які говорять європейські країни, можуть лише команди, які мають стратегії та досвід роботи. Саме тому треба відмовитися від принципу "свій – чужий" і працювати разом. Тому ми вітаємо створення робочих груп".

У свою чергу, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зауважив, що на вихідних у парламенті провели "жорстку дискусію", але погодили всі законопроекти, щоб їх прийняти максимально швидко, і вони почали працювати на користь нашої держави.

Вірус не має стати вироком

Представники депутатських фракцій і груп висловили свої пропозиції.

Усі країни нині працюють над пошуком вакцини від коронавірусу та виходу з економічної кризи, наголосив перший заступник голови депутатської фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко. "Вірус не має стати вироком і для українських підприємців, і робітників, і звичайних громадян, і економіки в цілому, і системи державної влади та всіх державних органів, – зазначив він. – У нас немає, на жаль, тих трильйонів, які можна спрямувати в економіку. Але у нас є політична воля – як у владі, так і у певних питаннях з представниками опозиції, ми дуже цінуємо це. У нас є дискусії з деяких питань, але головне – що в головних питаннях ми разом бачимо вирішення".

За словами О. Корнієнка, напрацьовують рішення за кількома основними напрямами: медицина, економічний блок – переосмислення Держбюджету-2020 та прогнозу макроекономічних показників, створення спеціального стабілізаційного фонду, який дозволить в оперативному режимі спрямовувати кошти завдяки перерозподілу статей бюджету для боротьби з епідемією та її наслідками, обмеження великих зарплат чиновникам, урізання капітальних витрат. Парламентарій також нагадав, що політична партія "Слуга народу" відмовилася від державного фінансування, закликавши інші партії вчинити так само, і спрямувати ці кошти до Стабілізаційного фонду. При цьому Корнієнко наголосив, що для відновлення співпраці з МВФ потрібно прийняти ще два закони – про банки та ринок землі.

А перед початком Погоджувальної ради Олександр Корнієнко у коментарі журналістам заявив, що законопроекти про землю (про обіг земель сільгосппризначення, реєстр. № 2278-10) та про банки (про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", реєстр. №  3260) розглядатимуться на ще одному позачерговому засіданні парламенту, яке може бути скликане невдовзі. "Відповідно, вони  будуть на ще одній позачерговій сесії, питання – коли вона буде оголошена", – сказав парламентарій.

"Україна потребує системних кроків для подолання наслідків епідемії та економічної кризи – так, як це було зроблено у 2014-15 роках, коли при порожній держскарбниці вдалося організувати оборону держави", – заявив від імені фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко. Він закликав, зокрема, скоротити високі зарплати всім, окрім лікарів та військових, у т.ч. і прокурорам, іншим працівникам правоохоронних органів.

"Головне під час боротьби з епідемією – мати чіткий антикризовий план дій", – наголосив співголова фракції "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко. Політична сила запропонувала власний план: підтримка медицини, збільшення виплат і страхування лікарів, припинення медичної реформи і опрацювання оптимальної моделі, налагодження виробництва медпрепаратів та апаратури, яких нині не вистачає лікарням, наповнення бюджету, запровадження реструктуризації зовнішніх боргів, підтримка малого та середнього бізнесу, здешевлення кредитів, підтримка людей. Фракція пропонує видати по тисячі гривень кожній родині, яка має дохід на одну людину менше, аніж два прожиткових мінімуми.

Лідерка фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко закликала відкласти всі політичні амбіції заради боротьби з пандемією. Водночас вона вкотре заявила, що "Батьківщина" не голосуватиме за продаж землі сільськогосподарського призначення. "У підсумку цей документ все одно дозволяє іноземним банкам спекулювати українською землею, а великим корпораціям – її скуповувати, – вважає політик. – І це в той час, коли питання продовольчої безпеки стає умовою виживання усіх народів світу. Це прямо суперечить стратегії, яку зараз диктують нові умови життя людства". Тимошенко заявила: якщо буде прийнято закон про ринок землі, "Батьківщина" звертатиметься до Конституційного Суду.

Парламент показав приклад, коли парламент, депутати, не зважаючи на різні політичні погляди, зробили все для того, щоб сьогодні вийти з правильними ініціативами, стверджував заступник голови фракції "Голос" Ярослав Желєзняк. Він також нагадав, що політична сила наполягає на ухваленні постанови щодо неможливості проведення прямих перемовин із представниками ОРДЛО у Мінському процесі.

Уряд має розробити чіткий алгоритм  і стратегію боротьби з коронавірусом та економічною кризою, наголосив співголова ДГ "За майбутнє" Віктор Бондар. Політик застеріг від спроб "прогнутися" перед зовнішніми кредиторами. "Наша позиція – не скорочувати капітальні видатки, а навпаки – збільшувати замовлення для вітчизняних виробництв, щоб економіка не охолоджувалася, а навпаки – підігрівалася через внутрішні ресурси", – сказав парламентарій.

Голова депутатської групи "Довіра" Олег Кулініч закликав, враховуючи стан нашої економіки та охорони здоров'я, – працювати на випередження. "Потрібен максимальний рівень координації центральної влади з регіонами", – підкреслив парламентарій.

Бюджет надзвичайної ситуації

Внесений урядом до Верховної Ради проект змін до Держбюджету-2020, спрямований на боротьбу з коронавірусом та його наслідками, – це спільний документ уряду, профільного комітету Верховної Ради, куди входять представники всіх політичних сил, – заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, подякувавши народним депутатам за пропозиції та конструктивну роботу.

"Бюджет, який ми сформували – це бюджет надзвичайної ситуації в умовах глобальної пандемії та непростої ситуації у світовій економіці, – сказав Д. Шмигаль. – Жодна гривня не буде вилучена з фінансування армії та оборони, модернізації озброєння, будівництва житла для військовослужбовців, реформи ОПК. Війська мають бути і будуть забезпечені всім необхідним захистом, як матеріальним, так і грошовим".

Натомість, зі слів прем'єра, у змінах до Держбюджету-2020 пропонується обмежити зарплати всім посадовцям: гранична межа нарахувань – 10 мінімальних зарплат (окрім тих, хто працює в рамках ООС та лікує коронавірус). Перелік посад, задіяних у боротьбі з коронавірусом, визначить Кабінет Міністрів. На мільярд гривень пропонується зменшити капітальні видатки органів центральних органів влади, на 700 млн грн – скоротити витрати на відрядження посадовців. "Мета цих заходів – збільшення фінансування тих, хто на "передовій" у боротьбі з коронавірусною інфекцію, – лікарів, медсестер, фельдшерів та всього медперсоналу, – зазначив прем'єр. – Ці кошти підуть на додаткові виплати медикам, закупівлю апаратів ШВЛ, маски, костюми захисту, тести. Загальна сума фонду боротьби з коронавірусом становитиме 97,1 млрд грн".

Окрім того, відзначив Д. Шмигаль, у законопроекті про зміни до Держбюджету-2020 є положення, що Кабінет Міністрів прийматиме рішення про виплати з Фонду боротьби з коронавірусом за погодженням з бюджетним комітетом Верховної Ради.

Також, за словами Прем'єр-міністра, 31,6 млрд грн буде закладено на соціальну підтримку громадян, виплату допомоги в тисячу гривень пенсіонерам, котрі отримують менше 5 тисяч гривень, механізми пришвидшення виплат безробітним, допомоги при сплаті за житлово-комунальні послуги.