Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Відкривши засідання, Перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук повідомив, що у зв'язку з вимогою Президента про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України дев'ятого скликання відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради відбудеться третє позачергове засідання. Відтак головуючий запропонував одразу перейти до розгляду визначеного порядку денного та поставив на голосування проекти постанов про призначення Максима Степанова міністром охорони здоров'я та Сергія Марченка міністром фінансів, які були підтримані, відповідно, 256 та 246 голосами. Новообрані члени уряду склали присягу.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надав слово Президенту України Володимиру Зеленському. Глава держави подякував парламентаріям за те, що вони змогли зібратися в сесійній залі та підтримали призначення міністрів фінансів і охорони здоров'я. Наголосивши на важливості підтримки економіку та людей, які працюють на підприємствах, В. Зеленський зазначив, що в цьому контексті дуже важливо продовжити співпрацю з МВФ. "Для цього є дві умови – ухвалення законів про землю та про банківську систему", – сказав він та зауважив, що йдеться про десять чи навіть більше мільярдів доларів США. "Розумію, що багато хто з вас має питання до цього закону, до наших відносин з міжнародними партнерами, але ми не маємо ділитися на провладні чи опозиційні партії під час кризової ситуації через коронавірусну хворобу. Саме від вашого голосування залежить, буде ця важлива підтримка, чи ні. Хочу щоб ви розуміли, що від кожного з вас нині це залежить. Я зніму на секунду маску, бо хочу сказати так, щоб ви бачили моє обличчя: у мене теж багато питань до цієї ситуації, у кожного з нас їх багато, але я дуже прошу підтримати ці документи. Вони дійсно важливі", – закликав Президент.

Після цього народні депутати перейшли до розгляду проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи (№№ 2571-2, 2571-3, 2571-д).

Під час обговорення народний депутат Петро Порошенко ("Європейська солідарність") зазначив, що в опозиції завжди є багато питань до законопроектів влади, але сьогодні на карту поставлений дефолт України. "Як ми до цього прийшли – це питання третє, але маємо розуміти, що дефолт – це знецінення грошей, інший курс національної валюти, різке зростання безробіття, дестабілізація банківської системи. І заплатить за все це український народ та найменш захищені верстви населення лише для того, щоб одному олігарху повернути банк", – заявив він та додав, що саме тому "Європейська солідарність" голосуватиме за цей законопроект.

Натомість лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко висловила думку, що це законопроект не про "Приватбанк". "Ним порушується статус України як правової держави, оскільки він передбачає, що у відповідних процедурах рішення суду враховуватися не будуть", – сказала вона та наголосила, що це дозволить НБУ й надалі знищувати банківську систему України, як уже знищено 105 банків, внаслідок чого у Фонді гарантування вкладів було поховано 405 мільярдів гривень середнього класу. "Якщо це буде прийнято, то забудьте про українську фінансову систему та про правову державу Україна, бо законопроект порушує 11 статей Конституції та 2 статті Європейської конвенції з прав людини", – наголосила Ю. Тимошенко.

Віктор Бондар (ДГ "За майбутнє") заявив, що Нацбанк п'ять років грабував банківський сектор в угоду міжнародним кредиторам та тим, хто вказував, яким банкам в Україні бути, а яким ні. "І сьогодні вони намагаються врятувати себе, щоб ніхто не відповідав за те, що вони робили упродовж п'яти років, бо є десятки рішень Верховного Суду та інших судів", – підкреслив він та додав, що в законопроекті так прописано норми, що і в майбутньому НБУ зможе заходити в будь-який приватний чи державний банк, та робити все, що захоче, бо судитися з ним буде заборонено.

Після цього Верховна Рада 267 голосами ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи (№2571-д), а також проголосувала за скорочення терміну підготовки до другого читання.

Нагадаємо, що законопроект № 2571-д забороняє повертати банки їхнім колишнім власникам, а також передбачає, що колишні власники виведених з ринку банків можуть претендувати на відшкодування збитків у грошовій формі, якщо в суді буде доведено порушення їхніх інтересів. Ці зміни розроблено з метою підвищення якості та ефективності виконання Національним банком своїх функцій у сфері банківського регулювання і нагляду та забезпечення сприятливих умов для ефективного виконання законодавчо закріплених повноважень НБУ, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Законопроект містить три блоки змін до законодавчих актів України. Перший блок стосується удосконалення діяльності банків, зокрема, упорядковує та деталізує норми щодо набуття істотної участі у банках, а також наділяє НБУ такими інструментами впливу в цій сфері, як відчуження у певних випадках корпоративних прав. Другий блок законодавчих змін вдосконалює норми, які визначають особливості судового провадження у справах щодо виведення банків з ринку, адже після 2014 року в судах було скасовано низку рішень Національного банку та Фонду гарантування вкладів щодо ліквідації деяких банків. Третій блок законодавчих змін передбачає удосконалення ліквідаційної процедури банку, задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів та можливої участі держави у виведенні банку з ринку.

Народні депутати продовжили із 3299-ї поправки розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10).