Медична маска стала невід’ємним атрибутом наших карантинних буднів. Без неї не пускають до магазинів та аптек. А перехожого без захисної пов’язки нерідко змірюють на вулиці осудливими поглядами чи навіть коментарями. Усе це відбувається на тлі тотального дефіциту в роздробі цього виробу й непомірно роздутих цін на нього в пропозиціях он-лайн.

При цьому немає підтверджень, що масове носіння масок потенційно корисне. Тільки люди із симптомами COVID-19 або ті, що доглядають за хворими, повинні їх носити. Про це вкотре заявили у Всесвітній організації охорони здоров’я, пише CNN.

«Немає жодних специфічних доказів, що масове носіння масок якось потенційно корисне. Проте є докази, що люди неправильно носять маски», — заявив виконавчий директор програм з надзвичайних ситуацій в галузі здоров’я ВООЗ Майк Раян.

МОЗ, ретранслюючи рекомендації ВООЗ, також сповіщає про це. Захист необхідний насамперед медикам, які контактують із хворими на коронавірус.
Незважаючи на заяви профільного відомства про те, що здоровим громадянам не треба носити маски, у МВС відстежуватимуть виконання рекомендації надягати маску в закритих приміщеннях і проводитимуть профілактичні бесіди з людьми з неприкритим обличчям. Про це заявив речник МВС Артем Шевченко. «Профілактичні бесіди — це один з головних інструментів дотримання вимог карантину, який, безумовно, використовують органи правопорядку», — сказав він.

Очевидно, на міжвідомчому рівні консенсусу стосовно корисності «масочного захисту» від коронавірусу ще не досягли. А поки що маска виконує роль психологічного захисту: вона не захищає, але заспокоює.

Як запевнив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зараз в Україні щодня виготовляють понад півмільйона масок. Але й цього недостатньо, щоб задовольнити попит. Тому ці вироби закуповують за кордоном.

Зі свого боку голова КМДА Віталій Кличко повідомив днями, що Київ закупив 300 тисяч медичних масок і очікує на цьому тижні доставку ще мільйона додатково. Вчора дефіцит відправили до аптек комунального підприємства «Фармація». Йдеться про марлеві маски від вітчизняних виробників. За словами Кличка, незабаром прибудуть медичні маски, що їх місто замовило за кордоном. Чекаємо...