Верховна Рада України на першому позачерговому засіданні, скликаному на вимогу Президента та у зв’язку з епідемією коронавірусу, ухвалила низку антикризових законопроектів.

Відповідно до попередньої домовленості, розгляд законопроектів відбувався за алгоритмом: включення до порядку денного, ухвалення у першому читанні та в цілому без обговорення.

Так, 312 голосами було ухвалено в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 3268), яким, зокрема, пропонується створення правового підґрунтя для оперативного здійснення державою комплексу невідкладних заходів для попередження та лікування коронавірусної хвороби (COVID-19). Йдеться про дозвіл застосовувати незареєстровані в Україні препарати, щоб лікувати хворих, у яких підтверджено коронавірус. Маються на увазі лікарські засоби, які рекомендують офіційні органи США, країни Євросоюзу, Китаю, Ізраїлю та деяких інших держав.

Проектом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 3275), який в цілому підтримано 312 голосами, запроваджується підтримка для працівників та роботодавців в умовах поширення коронавірусу; розширюються підстави для продовження процесуальних строків, встановлених судом або законом; забезпечується виконання судових рішень; запроваджується відповідальність за вчинення суспільно-небезпечних діянь в умовах поширення коронавірусу; тимчасово спрощується виробництво продукції, необхідної для протидії поширенню коронавірусу COVID-19 та процедура їх закупівлі тощо.

У першому читанні було ухвалено й законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення» (№ 3271), яким, зокрема, передбачається кримінальна відповідальність за вивезення (пересилання) у значному розмірі через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення.

Підтриманий у першому читанні проект закону «Про внесення зміни до розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID 19)» (№ 3276), має на меті, щоб на період дії карантинних заходів дотримувалися розумні строки кримінального провадження, забезпечувалося право особи на участь у судовому засіданні, своєчасне продовження строків тримання підозрюваних (обвинувачених) під вартою та, у цілому, дотримання завдань та принципів кримінального провадження.

В цілому (319 «за») було підтримано проект закону про внесення змін до Закону «Про комітети Верховної Ради України» (№ 3277). Він передбачає особливості організації роботи органів Верховної Ради України в умовах встановлення карантину шляхом проведення засідань парламентських комітетів у режимі відеоконференції.

Конституційна більшість — 320 «за» — в цілому підтримала й зміни до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, якими передбачається, що впродовж дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів, і до його скасування Верховна Рада працюватиме у режимі роботи в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах). Це передбачено проектом постанови «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України на період дії карантину в Україні».

Народні депутати також звільнили Ігоря Уманського з посади міністра фінансів України («за» проголосували 249) та Іллю Ємця з посади міністра охорони здоров’я України («за» — 271). Проте, аби призначити їхніх наступників, у парламенті забракло голосів.

Кандидатуру Сергія Марченка на посаду очільника Мінфіну підтримало 223, а Максима Степанова — в МОЗ — 217 парламентаріїв.

Утім, для ухвалення бодай у першому читанні змін до Державного бюджету-2020 у парламенті забракло голосів. Не переконали народних депутатів і доводи Прем’єр-міністра, адже, на їх думку, алгоритм побудови документа мав бути зовсім інакшим. Тому Верховна Рада відправила проект на повторне перше читання і скоротила строки підготовки документа.