Нині епідемія пневмонії, що її спричиняє новий тип коронавірусу, вирує у всьому світі. Куди не кинеш оком, дедалі більше країн затягує у водоверть епідемії. Станом на 30 березня кількість підтверджених випадків у світі перевищила 700 000, що призвело до загибелі десятків тисяч людей, і в багатьох країнах епідемічна ситуація стає дедалі тяжчою.

Перед лицем епідемії активне й ефективне здійснення міжнародного співробітництва є найбільш невідкладним завданням, що стоїть перед усіма країнами. 26 березня у рамках відеоконференції відбувся надзвичайний онлайн-саміт лідерів G20 щодо COVID-19. Голова Китаю Сі Цзіньпін на саміті зазначив, що вірус не визнає державних кордонів, епідемія, з якою ми боремося, – це наш спільний ворог. Країни повинні працювати разом, щоб ефективно здійснювати міжнародну спільну профілактику й контроль. У спільній заяві, ухваленій на онлайн-саміті, також чітко сказано, що протидія епідемії, як ніколи, потребує глобальних дій, згуртованості й міжнародного співробітництва, вона також показує, що міжнародна спільнота сформувала сильний і чіткий консенсус з цього питання.

Перед лицем епідемії ми не повинні обвинувачувати одне одного. З моменту виникнення епідемії деякі країни чи окремі особи називали пневмонію, що її спричиняє новий тип коронавірусу, «китайським вірусом» і «уханьським вірусом». Насамперед це надзвичайно недружелюбне, без наукового обґрунтування і безвідповідальне висловлювання. Від моменту спалаху епідемії, щоб зупинити тенденцію, що поширюється, і зменшити кількість випадків зараження людей, китайський народ заплатив величезну ціну й швидко досяг значних результатів. Своїми втратами й жертвами він виграв час для запобігання і контролю для всього світу, а також дав повчальний досвід для життя, здоров'я і безпеки людей. У таких висловлюваннях зневажаються важка праця й самовідданість китайського народу, вони позбавлені найменшої моралі й совісті. По-друге, така практика «стигматизації» Китаю з використанням вірусу також є очевидним порушенням відповідних постанов ВООЗ. Медичні експерти неодноразово наголошували, що джерело вірусу ще не знайдено. Хоча його й було вперше виявлено в Китаї, не обов'язково, що він походить із Китаю. Щоб уникнути дискримінації, ВООЗ також чітко обумовила, що новий вірус не має бути названий за географічними найменуваннями, назвами країн чи тварин. Хоча так чинити не можна, але ці люди, незважаючи ні на що, все-таки так вчинили. Справжня мета полягає в тому, що, очорняючи Китай, вони ухиляються від відповідальності за швидке поширення епідемії через уповільнену реакцію і неефективне протистояння в себе, і тим самим відволікаючи увагу своїх народів. Типово, за допомогою обвинувачення інших, приховуючи свою бездіяльність і в такий спосіб відволікаючи увагу людей. Протягом усієї історії світового розвитку люди постійно розвивалися і ставали сильнішими в боротьбі з різними пандеміями. Перед лицем вірусу будь-якій країні важко вижити наодинці. Сьогодні одна країна переживає лихо, а завтра інша країна також може постраждати. Перед лицем катастрофи всі мають співчувати й допомагати одне одному. На щастя, дедалі більше людей у світі усвідомили недалекоглядність і небезпеку такої поведінки. Президент Трамп уже більше не використовує термін «китайський вірус». 25 березня на зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 переважна більшість країн-учасниць у спільній заяві також відмовилися використовувати назву «уханьський вірус» як пневмонії, спричиненої новим типом коронавірусу. Загальновизнано, що тепер основна увага має бути приділена протидії епідемії. Таким чином, лікування пацієнтів і зміцнення співробітництва – це те, що повинно робитися, а критика й обвинувачення одне одного – це те, чого треба уникати.

На початку спалаху епідемії Китай зіткнувся із проблемою нестачі медикаментів і медичного персоналу. Тому ми з розумінням ставимося до труднощів, з якими зараз зіштовхуються багато країн, і Китай готовий зробити свій внесок зусиль у цю глобальну боротьбу із запобігання епідемії. Нині китайські підприємства прискорюють поновлення роботи й виробництва, нарощуючи потужності й збільшуючи обсяги виробництва вдень і вночі, сподіваючись якомога швидше виробити більше протиепідемічних матеріалів і допомогти іншим країнам і людям, які борються з вірусом. Коли всі об’єднуються разом, їхній тягар завжди буде легший, а тиск завжди буде менший. Сьогодні деякі країни не тільки залишаються осторонь і нічого не роблять стосовно лиха, що його зазнають люди в інших країнах, а й іронічно роблять безвідповідальні висловлювання убік країн, які допомагають їм. Така поведінка є аморальною, безвідповідальною і недружелюбною. А  Китай, навпаки, в міру всіх своїх можливостей, надав екстрену допомогу майже ста країнам, включаючи й Україну.

Немає лиха, що не минає, немає весни, що не настає. Ми переконані в тому, що перед лицем епідемії, щойно всі країни світу матимуть тверду віру, докладатимуть спільних зусиль і згуртовано протидіятимуть, тоді вони обов'язково зможуть разом здобути перемогу людства в боротьбі з епідемією. 

Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні 
Фань СЯНЬЖУН.