Як уже повідомляв «Голос України» у номері за 01.04.2020 р., у пояснювальній записці йшлося про ризик зриву налагодженого харчування особового складу ЗСУ через те, що компанія, яка перемогла в тендері, відмовилася надавати послуги з харчування в регіонах у зв’язку з поширенням коронавірусу. Аби врятувати ситуацію, законодавці задовольнили пропозицію МОУ і дозволили продовжити протягом поточного року дію договорів із аутсорсинговими постачальниками, які було укладено у 2019-му.

Окрім того, у поясненні Міноборони, розміщеному на офіційному сайті відомства 20 березня, щодо системи харчування за Каталогом продуктів (до речі, за стандартами НАТО) йдеться про те, що така модель передбачає закупівлю продуктів і доставку їх у військові підрозділи. А ось зберігання запасів, приготування та подачу на стіл їжі мають забезпечити відповідні служби військових частин. «Цей штат становить декілька тисяч осіб у військах, і наразі, в умовах збройного протистояння, відсутня можливість виділяти таку кількість штатних посад для сфери обслуговування», — йдеться в повідомленні.

Аби розібратися в ситуації на солдатській кухні, варто пригадати, що саме на початку російсько-української війни система аутсорсингу в армії дала збій: через бойові дії приватні годувальники відмовлялися поставляти обіди на передову. З 2015 року проектний Офіс реформ МОУ почав розробляти нову систему харчування військовослужбовців за каталогом. Потужно вона почала впроваджуватися в 2018-му. Станом на літо минулого року по-новому харчувалася вже половина особового складу ЗСУ. До кінця 2019-го на цю систему мали перейти всі військові підрозділи. Але за позовом одного з підприємців окружний адмінсуд столиці визнав нечинним наказ МОУ і призупинив реформу воєнного столування.

Наприкінці минулого року міністр оборони Андрій Загороднюк (свого часу він очолював Офіс реформ МОУ) підписав документ щодо оголошення конкурсу на закупівлю харчів за каталогом і запевнив: по-новому таки годуватимуть усі підрозділи української армії. Досі цього не сталося.

Колишній керівник проекту реформи системи харчування в ЗСУ Діана Петреня стверджує, що керівництво Генштабу вирішило не переводити всі військові частини на нову систему харчування, а годувати їх за аутсорсом (залучення за конкурсом приватних підрядних компаній). При цьому «поділили країну на чотири великі лоти», а не на дрібні, аби створити конкурентне середовище для дрібних компаній. За словами Петрені, несподівано три з чотирьох лотів виграє компанія-аутсорсер не зі звичного пулу старих постачальників. Посилаючись на систему державних закупівель «Прозорро», Діана пише на своїй сторінці у Фейсбуці, що аукціони відбулися 25 лютого, а 3 березня приймається рішення підписати договір з компанією-переможцем. Але цей процес заблокували ті, хто не виграв тендер, — вони вже традиційно почали скаржитися в Антимонопольний комітет, а потім просто виставили рахунок за обладнання, яке стоїть на кухнях військових частин, новому постачальнику... «А ми ж казали, що буде саме така ситуація під час входження будь-якого нового постачальника. Ми саме для цього закуповували своє обладнання замість старого. Частина цього самого обладнання, до речі, стоїть і досі на складах. Цієї ситуації можна було абсолютно спокійно уникнути в принципі, перейшовши на нову систему харчування, де передбачено встановлення нашого обладнання в тому числі!» — пояснює екс-керівник проекту реформи харчування в ЗСУ у своєму пості на Фейсбуці. При цьому обурюється, що, прикриваючись коронавірусом, військове відомство наполягало на продовженні контрактів зі старими постачальниками «без торгів, незрозуміло за якою вартістю».