Це одна з порад щодо виконання карантинних заходів.

Рекомендації розроблено на підставі розпорядження облдержадміністрації про проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах карантину.

– Йдеться не лише про визначення безпечних маршрутів проїзду сільськогосподарської техніки від місць її зберігання до поля, – розповів "Голосу України" керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Ткачук. – Об'їжджати населені пункти, хоча б частково, не так вже й складно. Важливіше проконтролювати, як рекомендацій дотримуватимуться механізатори, якою дорогою їхатимуть до поля.

На металевих і пластмасових поверхнях віруси "живуть" довго. Щоб не "заносити" їх в села чи не "підхопити" їх в селі, рекомендують змінити маршрути.

Співрозмовник розповів про низку інших рекомендацій. Перед тим, як піднятися в кабіну трактора, механізатор має продезінфікувати поручні, поверхні дверцят, інші частини, до яких може торкатися. Забезпечити дезінфікуючими препаратами зобов'язаний роботодавець. Так само, як масками, іншими засобами індивідуального захисту. Є в переліку порад проведення температурних скринінгів. Не варто допускати роботу групою працівників, бо це порушення вимог карантину.

За дотримання таких рекомендацій відповідають керівники господарств. 

– Тепер у них подвійна відповідальність, – каже Микола Ткачук. – Вчасно і якісно провести посівну кампанію і водночас уберегти працівників від підступної інфекційної хвороби. 

Поки що серед інфікованих в області не значаться аграрії, які працюють на посівній чи інших польових роботах. 
 
– Збирати групу людей на полі немає такої необхідності, – каже керівник сільгосппідприємства "Писарівське" Ямпільського району Віталій Віт. – Як працюють? Один тракторист розкидає добрива, інший культивує поле, третій сіє. У кабінах знаходяться поодинці. Насіння в сівалку можуть засипати двоє. Коли закінчується посівний матеріал, тракторист телефонує з мобільного – підвозять. Щоб збиралися п'ятеро, чи шестеро – такого немає. 

Довідково

На Вінниччині насіння ранніх ярих зернових і зернобобових поклали в ґрунт на понад 70 відсотках площі. Найбільше посіяно ярого ячменю – майже 80 тисяч га. На 10 тисячах га впоралися з сівбою ярої пшениці, посіяли також 800 га вівса. Найменше виконано роботи на сівбі гороху. З планованих 9 тисяч га, бобову культуру посіяли тільки на 40 відсотках площі. 

Микола Ткачук висловив припущення, що горох у нинішньому році не досіють. Невдовзі розпочнуть роботи на буряковому полі: під цукристі, очікується, відведуть таку площу, як і торік – 44 тисячі га. На 20 тисяч розширять клин зернової кукурудзи. Збільшення відбудеться за рахунок ділянок під озимі, що не досіяли минулої осені.

Вінницька область.