На знімку: стихійний базар у Сумах.

Після відновлення роботи, яку припинили через карантин, він пропрацював лише кілька днів.

Голова – горою за ринок

Відкриття базару міська влада пояснювала тим, що без нього стало ще гірше: людей загнали в два супермаркети, і через обмежений простір небезпека підхопити коронавірус тільки посилилась. Однак дотриматися встановлених контролюючими службами вимог на базарі не змогли, тому його закрили.

Перед мітингарями виступив міський голова Олександр Бакликов. За його словами, ні міська влада, ні Кабінет Міністрів не забороняли роботу базарів. «Навіть Президент сказав, що це повноваження органів місцевої влади, котрі краще за інших знають, що робиться на їхніх територіях», – зазначив О. Бакликов.

Очільник міста поінформував земляків, що протягом тижня стосовно дотримання карантинного режиму в Лебедині Держпродспоживслужбою було підготовлено три доповідні, а до нього приходили поліцейські. Ніхто чітко не сказав про допущені порушення, «але була дана команда «фас!».

Олександр Бакликов запропонував оскаржувати рішення обласної влади щодо закриття лебединського ринку в суді, а також спрямувати звернення до центральних органів влади. «В Харкові ринки працюють, у Львові також працюють, навіть у сусідній Шостці на базарі продають молоко і м’ясо, – запевнив міський голова. – Ви можете також звернутися до облспоживспілки не з проханням, а з вимогою надати можливість працювати та використовувати ваше майно, – порадив базарним підприємцям очільник Лебедина. – Ви можете навіть набрати 102 та попросити поліцію зрізати замки, які повісили на воротах ринку. Бо вони обмежили ваше право на роботу і, можна сказати, ваше право на життя».

Далі О. Бакликов нагадав продавцям та покупцям про необхідність дотримуватися карантинних вимог – використовувати індивідуальні засоби захисту, проводити дезінфекцію території тощо. «Жодного рішення, яке обмежувало б вашу роботу, міськрада не приймала», – ще раз запевнив він.

Без скупчення людей базар неможливий

Начальник управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віталій Моісеєнко вважає, що саме міський голова був організатором мітингу в Лебедині. Він пообіцяв звернутися щодо цього в поліцію, бо проведення масових заходів під час жорсткого карантину – це ніщо інше, як злочин.

Окрім Лебедина, конфліктні ситуації стосовно роботи місцевих базарів і базарчиків виникли в інших містах області. В Глухові після відновлення роботи ринок також пропрацював лише кілька днів. Туди нагодилась із перевіркою комісія із Сум. Щодо наявності захисних масок, рукавичок та іншого в ревізорів претензій не було, але будь-який ринок – це не магазин, куди можна запускати лише по двоє-троє людей, а перед «зайвими» зачиняти двері. На ринку в принципі неможливе виконання чи не основної вимоги: недопущення скупченості людей. Навряд чи комусь пощастило бачити там дисципліновану чергу з покупців, котрі тримаються одне від одного та від продавця на відстані 1,5 метра. А ще фантастичніша норма на базарі – одна людина на торговельній площі 20 кв. метрів.

Тому закрився ринок і в Глухові. Там також мало не дійшло до мітингу, але конфлікт обмежився емоційними дискусіями між підприємцями та представниками Держпродспоживслужби. Люди скаржились на додаткові збитки, що їх вони зазнали через нестабільність і невизначеність ситуації. Спочатку їм сказали, що робота ринку відновлюється. Вони закупили товар і планували щось заробити, але тепер ці плани нездійсненні.

Утім, надія поки що залишається. Людей поінформували, що найближчим часом у Глухові відбудеться засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки в надзвичайних ситуаціях, на якому, можливо, буде знайдено вихід із глухого кута.

Значно менше проблем у підприємливих людей, котрі торгують на стихійних базарчиках. Хоч майже всі стаціонарні ринки зараз в області не працюють, покупці й продавці поступово шукають і знаходять «точки дотику» – цілком можливо, й коронавірусного. В Сумах поряд із «офіційним» ринком розгорнув жваву діяльність неофіційний, і там не те що дезінфекції не проводять – часто навіть масок не вдягають.

Сумська область.

Фото: sumy.today