Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності спільно з Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро та Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу провели веб-конференцію, на якій було презентовано «Систему електронного кримінального провадження eCase».

У веб-конференції взяли участь голова комітету Денис Монастирський та народні депутати — член комітету, очільниця Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Ека Ткешелашвілі, перший заступник Директора НАБУ Гізо Углава, заступник Генерального прокурора Гюндуз, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Електронне кримінальне провадження — це електронна система, що оцифровує фізичну документацію.

Це дозволить ефективно обмінюватися файлами у кримінальних провадженнях та спростити роботу всіх, хто залучений до кримінальних розслідувань — особливо органів досудового розслідування, прокурорів та суддів. eCase також доцільно використовувати і як інструмент адміністрування та управління електронними версіями файлів кримінальних справ. У межах системи такі документи, як плани кримінальних розслідувань, докази, допити, накази прокурорів, погодження та рапорти стають миттєво доступними онлайн. Для прокурорів передбачається функція онлайн наглядового провадження.

Першими систему в дії перевірять у своїй роботі антикорупційні органи — детективи Національного антикорупційного бюро України, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та слідчі судді Вищого антикорупційного суду. Очікують, що це значно підвищить ефективність розслідування антикорупційних злочинів.

Під час презентації учасники заходу мали можливість ознайомитися з роботою електронного кримінального провадження, можливостями використання системи в автоматичному чи безпосередньому режимах, а також імплементацією eCase в практичну діяльність правоохоронних та судових органів.

У ході презентації також обговорили проблемні питання обробки генерованих баз Єдиного реєстру досудових розслідувань та дублювання даних у системах eCase і ЄРДР. Пролунали пропозиції про доцільність інтегрувати систему із базою даних судів та іншими реєстрами, оскільки такі системи можуть допомагати оцінювати роботу слідчих, детективів, прокурорів та використовуватись додатково як аналітичні інструменти.

Народні депутати звертали увагу на необхідність дієвих засобів захисту інформації у процесі електронного кримінального провадження, експертного дослідження цифрових документів та електронних доказів, синхронізації системи eCase та ЄРДР, а також фінансового та матеріально-технічного забезпечення нової системи.