Про це в Твіттері заявив віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко. Днями член комісії з питань законодавства та юстиції парламенту Ірану Хассан Норузі назвав «правильним» збиття літака МАУ і повідомив, що нікого з причетних досі не затримали, інформує «Радіо Свобода».

«Ми очікуємо на негайне пояснення від Ірану з приводу цієї прикрої заяви. Вона показує повну неповагу до людського життя. Десятки сімей з Ірану, України, Канади, Швеції, Великої Британії та Афганістану втратили своїх близьких під час нападу на беззахисний цивільний літак», — зазначив В. Пристайко.

За словами Хассана Норузі, літак нібито «вже не був під контролем диспетчерської вежі, а опинився під контролем Америки». Більше того, Норузі наполягав на тому, що літак «Міжнародних авіаліній України» буцімто був в Ізраїлі за тиждень до атаки і там «його систему безпеки було зламано та перехоплено управління». Депутат заявив, що, оскільки пасажирський літак контролював «хтось інший», іранські військові не мали іншого варіанта, окрім як збити його.

Водночас іранська влада неодноразово визнавала, що літак МАУ збили внаслідок «людської помилки». Президент країни Хасан Роухані та командири Корпусу вартових Ісламської революції поки не коментували заяви Норузі.

Однак Організація судоустрою збройних сил Ірану 6 квітня заперечила його слова щодо арештів та заявила, що «певна кількість людей була заарештована та притягнена до відповідальності», не вдаючись у деталі. Водночас Іран наразі не виконав вимоги кількох країн і не передав «чорні скриньки» збитого літака для професійного дослідження.

Нагадаємо, літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран — Київ, розбився незабаром після зльоту 8 січня. На борту перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. 11 січня після днів заперечень іранські військові офіційно визнали, що ненавмисно збили український пасажирський літак.