За прогнозами, у період 14—18 квітня з переміщенням атмосферних фронтів очікуються дощі по всій території країни та деяке пом’якшення умов розвитку сільгоспкультур. Тож у Гідрометцентрі радять пришвидшити польові роботи.

Тим часом, сівба цукристих, яка стартувала наприкінці березня, у розпалі. Очікується, буряки займатимуть 190—200 тисяч гектарів, тобто на відсотків п’ять менше, ніж було торік. Але, якщо рівнятися навіть на не надто високу врожайність минулого року, таке скорочення навряд чи спричинить дефіцит солодкого піску, запевняють у галузевій асоціації «Укрцукор». Хоча до сезону цукроваріння ще далеко, з такими прогнозами важко не погодитися.

Значні залишки солодкого піску на внутрішньому ринку стримуватимуть бажання супермаркетів у найближчий перспективі підвищувати вартість цього продукту. Ціни на цукор витримали удар на міцність навіть коронавірусом, залишаючись більш-менш стабільними, коли спостерігався пов’язаний з поширенням хвороби купівельний ажіотаж і народ запасався харчами довготривалого зберігання.

Сприятимуть ціновій стабільності й наміри основних гравців солодкого ринку посіяти буряків не менше, ніж торік, адже вони пов’язані необхідністю дотримуватися сівозмін та контрактами з сільгосппідприємствами. Також їм треба думати, як вже наприкінці літа завантажити власні цукрозаводи сировиною.

Фото надано автором.