Правляча в Польщі партія «Право і справедливість» (ПіС) переграла опозицію в питанні проведення чергових президентських виборів, призначених на 10 травня. Її парламентська більшість внесла зміни до закону про вибори, які, зокрема, дозволяють обирати главу держави з використанням дистанційної кореспонденційної чи, як дехто каже, «заочної» форми голосування абсолютно всім виборцям, яких у Польщі понад 30 мільйонів.

Вдалося це партії влади не одразу. В ході ранкового засідання під час голосування за внесення цього питання до порядку денного на табло була зареєстрована нічия: 228 — «за» та 228 — «проти». Проте радість опозиції, яка поспішила оголосити перемогу, була передчасною. За час перерви, оголошеної маршалком Сейму перед вечірнім сесійним засіданням, фракція ПіС, аби не бути звинуваченою в порушенні регламенту, підготувала новий проект «про особливі принципи проведення виборів на посаду президента РП, призначених у 2020 році» від групи депутатів, який спочатку внесла до порядку денного, а потім прийняла в першому читанні співвідношенням голосів 230 («за») до 226 («проти»).

Ухвалений в першому читанні проект передбачає, що у випадку оголошення на території Польщі стану епідемії маршалок Сейму може своїм рішенням змінити дату проведення виборів, що були оголошені в його попередньому рішенні. При цьому нова дата повинна відповідати термінам проведення виборів президента, передбаченим конституційним алгоритмом (тобто, у даному випадку: 3, 10 або 17 травня). Призначена раніше дата голосування (10 травня) могла бути зміненою введенням надзвичайного чи воєнного стану або стану стихійного лиха, які партія влади вважає в існуючій ситуації (оголошеного нею 20 березня «стану епідемії») недоцільними.

Частина політологів прогнозує, що в такий спосіб правляча партія готує правове підґрунтя для того, щоб провести вибори з використанням нового методу голосування 17 травня.

Нововведеннями передбачається, що президентські вибори 2020 року проводитимуться виключно шляхом кореспонденційного голосування: і в першому,
і в другому (якщо ніхто з кандидатів не набере більше 50% голосів) турі. Голосування відбуватиметься безперервно з 6-ї до 20-ї години за варшавським часом, впродовж яких кожен виборець буде зобов’язаний вкинути конверт з бюлетенем і підписаною власноручно «декларацію про особисте і таємне здійснення голосування» до спеціальної поштової скриньки, яка буде розміщена на території органу самоврядування, де він зареєстрований в списку виборців. В проекті закону підкреслюється, що під час голосування Польська пошта має перестати обслуговувати інші замовлення.

Прикметно, що проект не передбачає можливості утриматися від участі в голосуванні (тобто бойкотувати вибори, до чого ще раніше закликала частина опозиційної Громадянської платформи): за викинутий або залишений вдома бюлетень законодавець пропонує передбачити покарання у вигляді позбавлення волі на три роки.

Текст проекту закону передано до верхньої палати парламенту (Сенату), де опозиція має більшість і може його відхилити. Проте, згідно з чинною процедурою законотворення, останнє слово — за нижньою палатою (Сеймом), де партія влади дотепер демонструвала одностайне подолання сенатського вето з усіх питань, які суперечили політичній лінії правлячої більшості.

На думку деяких експертів, на всі процедури, пов’язані з ухваленням змін, може піти майже місяць, тож на підготовку до «голосування вдома» може залишитися навіть менше тижня.