Хто про що, а ми про ціни. На тлі коронавірусної метушні тема ніби випала з обойми новин, відійшла на задній план і якось соромливо кволо та непевно проговорюється засобами масової інформації, найвищими урядовцями. Вона мало не щодня згадується, обговорюється, але, попри найсуворіші «останні» попередження, удаване тупання ногами чиновників, ціни на продтовари невпинно пнуться вгору.

Важко сказати, хто перший перейнявся проблемою. А може просто зробив вигляд? Це неважливо, адже жодних змін поки що не відбулося і, схоже, не передбачається.

Нагадаємо: ще в березні Президент Володимир Зеленський у черговому, зачитаному українцям, відеозверненні повідомив, мовляв, у той час, як ціни на продукти харчування в період карантину підскочили, Кабінет Міністрів готує жорсткі заходи для недопущення їх подорожчання.

Давайте запитаємо себе: які ще заходи потрібні, якщо і того, що є, більш ніж досить! Адже відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» Кабмін набув компетенцію оглядати торговельні мережі на наявність там значущих продтоварів, а також стежити за цінами. А Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства має повідомляти про такі дії кожні два дні. Ви щось про це чули? Бачили хоч одне повідомлення міністерства?

«Через те, що в Україні триває суворий карантин,.. зріс попит на продукти, деякі підприємці дозволили собі значно підвищити ціни, — обурився і Київський міський голова Віталій Кличко. — Кабінет Міністрів має повноваження контролювати ці зловживання...». І він завів тієї ж.

Зауважимо: тільки лінивий, напевно, не звертався до уряду щодо необхідності державного регулювання цін на найнеобхідніші продукти харчування та ліки. Так, секретар Полтавської міськради Олександр Шамота зазначає:

«Ми звернулися до Кабміну... забезпечити державний контроль за цінами на... соціально значимі товари. Про це ми говорили... в рамках селекторної наради з Президентом...».

Коло замкнулося. Усі дороги, виходить, ведуть до Кабміну і... до Президента? Хочемо запитати: невже у представників місцевої влади недостатньо повноважень та важелів впливу, щоб поставити на місце... розбійників від торгівлі?!

А тут ще й Антимонопольний комітет України озвався: вимагає в рітейлерів пояснень про закупівельні та роздрібні ціни на деякі продукти. Голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький «реагує»: «Ми з понеділка (6 квітня. — Ред.) викликаємо на протокольне опитування всіх... керівників продуктових мереж і постачальників. Будемо під протокол брати у них пояснення з цього приводу (щодо ситуації з підвищенням цін на продукти. — Ред.), проаналізуємо... за днів десять будуть... висновки...».

І знову справжній детектив мав би розгорнутися. Цілком у дусі нашого АМКУ. Адже, за словами чиновника, є ознаки картельної змови. Та, схоже, аналізувати нічого. Лаконічне повідомлення, що з’явилося у пресі, більш ніж переконливо про це свідчить:

«...Київське обласне територіальне відділення АМКУ провело зустрічі з представниками найбільших мереж супермаркетів NOVUS, «ЕКО-маркет», «Велика Кишеня», «Велмарт», «Сільпо» через подорожчання продуктів на тлі введення карантину. Низка мереж подали клопотання про надання пояснень підвищення цін на продукти онлайн. З ними зустрічі пройдуть в режимі відеоконференції».

Тобто чхати (не під час карантину буде сказано) вони — керівники великих продуктових торговельних мереж і постачальників — хотіли на думку АМКУ. Можна починати черговий танок з бубном навколо підвищення цін на продукти харчування?