Міністри фінансів країн – членів ЄС у ніч на п'ятницю, 10 квітня, домовилися про пакет допомоги обсягом 500 мільярдів євро для підтримки економіки країн євроблоку, які найбільше постраждали від пандемії COVID-19.

Пакет допомоги складається з трьох частин. Кредитні лінії обсягом до 240 мільярдів євро в рамках Європейського стабілізаційного механізму (ESM) передбачені для країн, які найбільше постраждали від наслідків пандемії COVID-19, повідомляє інформагентство dpa.

Ще 200 мільярдів євро з гарантійного фонду Європейського інвестиційного банку EIB призначено для кредитів підприємствам.

Крім того, ще 100 мільярдів євро мають виділити на запропоновану Єврокомісією програму SURE для переведення співробітників підприємств у режим неповної зайнятості.

Додатково плановано створити тимчасовий Фонд відновлення (Recovery Fund), кошти з якого спрямують на оздоровлення економіки. Однак питання джерел фінансування цього фонду та інші подробиці його роботи ще потребують уточнення. 

Кредити в рамках європейського стабілізаційного механізму будуть доступні, доки криза через COVID-19 не закінчиться. Про це йдеться в проекті постанови про виділення допомоги, передає агентство новин Reuters.

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц схвально прокоментував ухвалені антикризові рішення. "Сьогодні – великий день європейської солідарності та сили", – заявив політик. Він наголосив, що нині вдалося знайти "три сильні відповіді" на спричинену пандемією кризу. "Йдеться про здоров'я наших громадян, про безпеку робочих місць і про те, щоб багато підприємств вистояли у цій кризі", – сказав Шольц, повідомляє DW.

Міністр фінансів Італії, котра чи не найбільше потерпає від наслідків епідемії COVID-19, Роберто Гуальтьєрі назвав цей антикризовий пакет великим успіхом для італійського уряду.

Однак щодо так званих коронаоблігацій, на запровадженні яких наполягали Італія й Іспанія, учасники переговорів не домовилися. Проти цієї ініціативи виступають Німеччина та Нідерланди.

 Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель оголосила, що Німеччина не погоджується з ідеєю спільного боргу для країн – членів ЄС."Я мала тривалу розмову з прем'єр-міністром Італії Джузеппе Конте, і ми дійшли згоди, що нині Європа, яка переживає чи не найважчі часи, дуже потребує солідарності. Німеччина готова виявити цю солідарність – наш добробут залежить від добробуту Європи. Проте у нас різні погляди щодо того, які інструменти мають бути застосовані для цього. Я не вважаю, що ми повинні мати спільний борг у зв'язку із ситуацією у нашому політичному об'єднанні, тому ми відкидаємо цю ідею", – розповіла вона під час прес-конференції, повідомляє "Європейська правда".

"Водночас є багато інших способів виявити солідарність, і я вірю, що ми знайдемо рішення", – додала Ангела Меркель.