На знімку: Славута спокушає і своїми краєвидами, і можливостями економічного розвитку.

Доки на державному рівні ще не прийнято остаточного проекту створення територіальних округів, на місцях тривають обговорення і суперечки. Бажання стати маленькою столицею не згасає навіть у тих, хто за попередніми планами не отримав цього статусу. І це зрозуміло: попри те, що нова система обіцяє рівність і прозорість для всіх територій, ніхто не проти зосередити у своїх руках трохи більше влади і можливостей. Насамперед фінансових. Тож змагання за першість на місцях ще триває.

Навіть карантинні заходи не можуть зупинити цих процесів, тож, хоч і у відеоформаті, на Хмельниччині обговорення продовжуються. В області від самого початку наполягали на доцільності створення п'яти округів. У проекті, який був розроблений і представлений ще торік, було визначено Кам'янець-Подільський, Городоцький, Хмельницький, Старокостянтинівський та Шепетівський адміністративні центри. Все це нинішні райцентри, до яких хочуть доєднати решту п'ятнадцять.

Щоправда, вже тоді під час обговорення у підкомітеті Верховної Ради з питань адміністративно-територіального устрою виникли певні сумніви щодо доцільності Городоцького району: чи не замалий, щоб бути центром майбутнього округу? Тож під час дискусій виникла ще одна пропозиція: якщо забути про певні амбіції теперішніх районів, то область може обійтися чотирма, а то й трьома округами.

У кожного із запропонованих проектів є свої переваги і недоліки. Одні експерти вважають, що більшому округу буде простіше акумулювати фінансові ресурси і боротися за економічне виживання. Інші наполягають на тому, що великі масштаби не дуже зручні для місцевого населення, від якого автоматично віддаляються адміністративні, медичні та інші служби й установи. Не дивно, що досі остаточне рішення не ухвалено, адже йдеться не просто про формальний поділ територій, а насамперед про той шанс для розвитку, який має дати реформування.

Запропонований областю проект повернуто на доопрацювання. І на місцях ще раз повинні подумати над тим, скільки округів має бути і де розташуються їхні центри.
Тепер йдеться не тільки про доцільність існування Городоцького округу, а й про те, де будуть розташовані центри.

Приміром, про готовність очолити укрупнений район заявила Славута. За попереднім планом вона мала б увійти до Шепетівського. Але славутчани із такою пропозицією не погоджуються. Навпаки, тамтешня влада звернулася до навколишніх населених пунктів із закликом об'єднатися і створити новий Славутський район. До десятка керівників тамтешніх населених пунктів уже підтримали цю ідею і представили Хмельницькій ОДА свої пропозиції.

Міський голова Василь Сидор переконаний, що це було б правильне рішення:

– У нас є економічні розрахунки, чіткі перспективи, підтримка з боку обласної влади. Сподіваємося, що і в Кабміні усі ці аргументи врахують.

З-поміж іншого говорять про те, що цей район є найбільшою населеною територією півночі області, і до його складу входить два міста обласного значення. Важливим аргументом є і зручна логістика. А ще в Славуті одними з перших в області розпочали територіальну та медичну реформи, а тому мають і певний досвід, і непогані напрацювання.

Об'єднатися зі Славутою і зробити її центром вже готові Ізяславський, Полонський, Славутський, Шепетівський райони та Нетішин. Раніше усі населені пункти Славутського району увійшли до складу однойменної ОТГ. Тепер і сусідні громади готові бачити своїм лідером Славуту. Сподіваються, що до їхньої думки дослухається і обласна влада, і уряд.

Фото starkonnb.info