Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

"Саме цьому була присвячена більша частина наради, обговорювали, чи буде ще засідання комітету бюджетного, чи враховуватимуться ті пропозиції і правки, які були озвучені і керівництвом парламенту, і депутатськими фракціями і групами, – сказав він. – Хотів би подякувати колегам з бюджетного комітету за те, що вони конструктивно працювали над підготовкою законопроекту. Не можу сказати, що все нас влаштовує. Мабуть, такого ніколи не буває, щоб влаштовувало все. Є питання, які знову і знову з'являються, і вони будуть виправлені, зокрема, щодо конкурсів, фінансування тих чи інших бюджетних програм. Усі надали свої пропозиції – максимально намагатимемося їх врахувати. Як це відбудеться насправді – подивимось, коли побачимо кінцевий варіант бюджету", – сказав Дмитро Разумков.

Наступне питання, яке планують розглянути депутати, – про національну інфраструктуру геокадастрових даних. Це потрібно для того, щоб унормувати і запустити процес підготовки до майбутнього відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення. 

А також – новий законопроект, спрямований на боротьбу з коронавірусом (№ 3320). Це спільне напрацювання народних депутатів та профільного міністерства. 

Ще один законопроект – про посилення відповідальності за підпал лісів та полів. "Сьогодні немає адекватної відповідальності для тих, хто це робить, і мусимо паралельно з тими проблемами і викликами, які постали перед Україною і світом, у тому числі боротися і з цією навалою, – зауважив Дмитро Разумков. – Але, думаю, цей закон трохи зменшить бажання вчиняти такі протиправні дії".

Наступне питання – проект змін до закону про антимонопольний комітет, деякі положення якого підходять до свого граничного часу й потрібно вносити корективи.

Депутати також планують проголосували за подолання вето Президента на законопроект № 1049 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

А також розглянути 13 проектів постанов щодо голосування за закон про обіг земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10), які наразі забороняють Голові Верховної Ради України підписувати закон про ринок землі.
 
Що стосується законопроекту про банківську діяльність, до якого надійшло понад 16 тисяч правок, то його на наступному позачерговому засіданні парламенту не розглядатимуть. Щодо такої рекордної кількості правок до законопроекту Дмитро Разумков сказав: "Я вважаю, це спрямовано на те, щоб заблокувати роботу парламенту, адже якщо йти за всіма правками, це може бути набагато довше, аніж півроку. Коли відбудеться його розгляд, нині не можу ще сказати, бо станом на сьогодні ще не сформована таблиця". Глава парламенту нагадав процедуру: після сформування порівняльної таблиці профільний комітет має визначити, які правки враховано, а які – ні. І лише після цього документ можна буде розглядати в сесійній залі. У парламенті також зареєстровано пропозиції щодо змін до Регламенту. Водночас Голова Верховної Ради запевнив, що затягувати цей процес не будуть.

"Я готовий іти за Законом. Якщо не знаєш, як робити, – роби за Законом", – наголосив Дмитро Разумков.

Щодо законопроекту про зміни до Держбюджету-2020 Голова Верховної Ради зауважив: "Я, мабуть, ніколи не бачив бюджету, який влаштовував би всіх. І коли я був поза межами парламенту, і коли працюю в парламенті: щоб вийшли всі фракції і сказали, що бюджет – ідеальний. Такого ніколи не було. Завжди це була зона відповідальності більшості у першу чергу. Є і пропозиції, які треба залучати від інших політичних сил, як було зроблено під час підготовки змін до Держбюджету в першому читанні. Думаю, голосів повинно вистачити, але рішення прийматиме зал. Нині говорити про остаточне рішення фракцій і груп і позафракційних депутатів ще зарано. Остаточне рішення прийматиметься на комітеті, колеги доопрацьовуватимуть той проект закону, який є. І, думаю, максимально будуть враховані ті позитивні пропозиції, які будуть надані".

Голова Верховної Ради розповів, що позачергове пленарне засідання хочуть провести з мінімальним обговоренням. Зміни до бюджету пропонуватимуть обговорити за скороченою процедурою. А деякі питання – проголосувати без обговорення.

"Верховна Рада працює. Працюють комітети, керівництво Верховної Ради, народні депутати, багато хто з них допомагає громадянам у своїх округах, – додав Дмитро Разумков. – Це також звичний режим Верховної Ради України. Ми менше збираємося в залі – це правда. Але це зовсім не впливає на якість роботи законодавчого органу країни загалом".

Щодо місцевих виборів глава парламенту зазначив, що у змінах до бюджету запропоновано виділити на їх проведення 1,1 мільярда гривень. "Коли вийдемо з карантину і готуватимемося до місцевих виборів, Верховна Рада і уряд будуть готові забезпечити фінансовими ресурсами проведення місцевих виборів", – сказав Дмитро Разумков.

Стосовно можливості запровадження надзвичайного чи воєнного стану Голова Верховної Ради наголосив, що ці питання чітко прописано: спочатку – звернення до Президента України РНБО або від Кабінету Міністрів, далі – Указ Президента, який має погоджуватися з Верховною Радою. "Самостійно Верховна Рада такі рішення приймати не може. Ті обмеження, які діють сьогодні, спричинені нестандартною ситуацією, яка відбувається не лише в Україні, а в усьому світі, – зауважив Дмитро Разумков. – Так, вони дискомфортні, не зовсім зручні, але спрямовані на те, щоб зберегти життя і здоров'я українців".