Як повідомляє сайт Vseosvita.ua, через конфлікт з УЦОЯО один з приватних центрів підготовки до ЗНО 10 квітня подав офіційне звернення до Антимонопольного комітету України «з метою роз’яснення правомірності існування платної державної монополії в освіті, зокрема у проведенні пробного ЗНО».

Нагадаємо, що пробне ЗНО, яке проводить УЦОЯО, є платною процедурою. Цьогоріч на нього зареєструвалося понад 200 000 учасників. Через карантин дати проведення пробного тестування досі невідомі. За словами т.в.о. міністра освіти Любомири Мандзій, якщо карантин закінчиться до початку червня, пробне тестування проведуть у червні, якщо обмежувальні заходи триватимуть до початку серпня – пробне ЗНО відбудеться у серпні.

Вочевидь, ситуацією скористалися приватні освітні компанії. У згаданому приватному центрі підготовки до ЗНО  онлайн провели масове пробне тестування для  старшокласників. Безкоштовне. Кількість учасників сягнула 411 071.

Тим часом начальник відділу УЦОЯО Андрій Ночкін у своєму дописі у фейсбуці звинуватив приватну організацію у недобросовісній рекламі та порушенні вимог закону щодо захисту персональних даних.

«Проводять ніби безкоштовне «пробне ЗНО», але чомусь називають такою назвою власні нестандартизовані завдання, нехтуючи вимогами законодавства, яке чітко визначає, що таке «пробне ЗНО» – відтворення технології проведення, – наголошує він. – Яке відтворення онлайн, якщо ця процедура відбувається зовсім по-іншому? Як мінімум – введення в оману користувачів і це навіть не про зміст невідомих власних завдань, а про відтворення технології. Абітурієнти це зрозуміють пізніше, але вже буде пізно. Тож маємо приховану та недобросовісну рекламу».

Крім того, приватний центр незаконно збирав інформацію про потенційних клієнтів. «Порушення законодавства про захист персональних даних, яке передбачає, що розпорядник персональних даних може обробляти персональні дані лише з метою і в обсязі, визначених у договорі. Який там договір, хоча на сайті вимагають згоду на їхню обробку? Жодного. Тупий та неприхований збір персональної інформації про потенційних клієнтів (ПІП та телефони батьків учасників цього дійства). Без цієї інформації чомусь є неможливими виконати якійсь завдання онлайн?», – запитує Андрій Ночкін.

Заступник директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко опублікувала звернення до представників центр з вимогою ознайомитися із Положенням про пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Вона наголошує, що кошти, сплачені за участь у пробному ЗНО, витрачаються на оплату праці розробників тесту, перекладачів, службу доставки, друку тощо.

«Вам ніхто не забороняє проводити тестування онлайн, але Ви не можете використовувати назву «пробне ЗНО», оскільки Ваше тестування очевидно таким не є. Послуги з тестування онлайн (платні та безоплатні) пропонуються купою організацій. Наприклад, УЦОЯО надає доступ усім охочим до проходження тестів ЗНО минулих років, учасник може самостійно визначити тестовий і шкальовані бали), Львівський РЦОЯО пропонує тестування онлайн тощо, – нагадує вона. – Якщо Ви дійсно хочете допомогти учням подолати хвилювання, назвіть Ваше тестування інакше, або ми будемо вимушені звернутися до суду».

«Голос України»