Надвірнянська станція швидкої допомоги за добу обслуговує десятки викликів. Дві бригади — звичайні, третя виїжджає до пацієнтів із високою температурою та можливими симптомами коронавірусної інфекції. Серед районів Прикарпаття тут найбільше офіційно зареєстрованих випадків захворювання на COVID-19 — майже 50. П’ять із них, на жаль, смертельні.

«Усі виклики за номером «103» надходять до центральної диспетчерської Обласного клінічного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (ЦЕМД та МК). Повідомлення про хронічні недуги чи гострі стани із температурою тіла до +38°С передають звичайним бригадам. З іншими хворими спілкуються лікарі-консультанти. Якщо дізнаються про високу температуру, низьку сатурацію (насичення крові киснем), високий пульс (понад 100 ударів на хвилину), перебування за кордоном чи контакти із прибулими чи хворими на COVID-19 — передають виклик спеціалізованій бригаді. Маємо планшети, тож реагуємо швидко», — розповідає завідувачка Надвірнянської станції ЦЕМД та МК Марія Омелян.

Після отримання завдання водій «швидкої» та медпрацівники одягають захисні костюми, респіратори класу FFP-2, спеціальні окуляри та щитки, гумове взуття. У такому екіпіруванні виїжджають до хворого та госпіталізують його до приймального відділення Надвірнянської районної лікарні. ЦРЛ — одна з 11 опорних в області, переорієнтованих на хворих із підозрою на коронавірусну інфекцію.

«Велике прохання — не приховувати правди, інакше бригада приїде без відповідного захисту та може наразитися на небезпеку інфікування коронавірусом. На жаль, через коронавірус хронічні хворі відійшли на другий план, у медзакладах скасували планові операції. Отож проблема немала. Що швидше зупинимо інфекцію, то легше буде надавати інші медпослуги», — наголошує Марія Омелян.

«Держава виділяє кошти. Однак їх недостатньо, бо в районі найважча ситуація із COVID-19. Медики «швидкої» потребують високоякісних респіраторів і масок, протиаерозольних фільтрів, бактерицидних ламп, дезінфекторів.

Крім центральної станції, діють Зеленський, Ланчинський та Делятинський пункти постійного базування ЦЕМД та МК. Разом із керівництвом області, району та міста, медиками працюємо над забезпеченням засобами для лікування хворих. А головне — захист персоналу», — акцентує народний депутат Зіновій Андрійович.

Парламентарій сам придбав 20 багаторазових комбінезонів та гумове взуття для працівників Надвірнянської станції швидкої допомоги. Для Богородчанської, Яремчанської та Отинійської підстанцій ЦЕМД та МК — засоби індивідуального захисту, для Отинійської — ще й пральну машинку (на знімку). Надвірнянській ЦРЛ Зіновій Андрійович передав кисневий концентратор. Чималий внесок для боротьби з коронавірусом.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Зіновія Андрійовича.