У Полтавському обласному центрі екстреної медицини та медицини катастроф презентували перший вітчизняний експериментальний зразок ізолятора-евакуатора для хворих на небезпечні інфекційні недуги.

Ідею запропонував начальник відділу медицини катастроф і мобілізаційної роботи департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Мохначов.

Уже за лічені дні той задум утілили в життя спеціалісти кременчуцького підприємства «Креатив-Агромаш», яке спеціалізується на виготовленні резервуарів для зберігання різних речовин. Його директор Юрій Андрієвський каже, що очолюваний ним колектив завжди готовий допомогти медикам, особливо в такий напружений час.

Зовні згаданий мобільний ізолятор-евакуатор нагадує звичайні медичні ноші з прозорою «хатинкою» над ними (на знімку). Однак насправді йдеться про такий собі герметичний «скафандр» із системами життєзабезпечення пацієнта та захисту медиків від інфікування. Тож у ньому можна не лише виносити хворого на COVID-19, скажімо, з помешкання, а й транспортувати його на досить значні відстані в кареті «швидкої».

Не залишаючи при цьому інфекційних «слідів», зокрема й на дорогій медичній апаратурі. Адже згадана капсула покрита ПВХ-мембраною. При цьому всередині неї пацієнта за допомогою спеціальної маски можна забезпечувати киснем, ставити йому крапельниці тощо. Ці й інші маніпуляції медики виконуватимуть через окремі, також загерметизовані, отвори з вмонтованими в них рукавичками-манжетами.

Мобільний ізолятор-евакуатор має навіть автономний акумулятор для живлення систем подачі повітря та кисню. Водночас надлишкове повітря з «нутрощів» капсули виходитиме через два фільтри-знезаражувачі. Новинка має вагу 16 кілограмів. Після огляду та певних випробувань спеціалісти екстреної медицини назвали її перспективною.

І висловили сподівання на те, що після доопрацювань цей «скафандр» якнайшвидше переросте в стадію дослідного зразка. Щоб після запуску у виробництво стати надійним помічником українських медиків.

Фото із сайту Полтавської ОДА.