На знімку: перший автомат-дезінфектор встановили у Барській районній лікарні.

Коли людина проходить крізь неї, спрацьовує датчик руху й форсунки розбризкують розчин.

Про новинку розповів головний інженер підприємства Олександр Лотоцький. Каже, три дні знадобилося, щоб втілити задумане на практиці. Креслення зробив головний конструктор Олександр Кондратюк. Металеву рамку виготовили у двох цехах, в єдине ціле прилад збирали слюсарі-складальники Анатолій Чорний та Степан Коновальчук.

— Доки тривали роботи, закупили компресор, датчик руху, електричні клапани, — розповідає Олександр Лотоцький. — Першу ємкість на 10 літрів розчину зварили з металу. Потім натрапили на таку, що виготовлена з пластмаси, але здатна витримувати заданий тиск. І коштує дешевше.

Першим доручили пройти через «бризкаючу» рамку головному інженеру, який контролював перебіг робіт, Олександру Лотоцькому.

— Роботу приладу перевіряли на воді, тобто замість розчину використали звичайну воду, — каже пан Олександр. — Усе спрацювало як слід.

Новинку запропонували районній лікарні.

— Використання такої рамки дуже доцільне в інфекційних відділеннях, — каже О. Лотоцький. — За її допомогою автоматично відбувається процес дезінфекції. Тому лікар менше часу витрачатиме на виконання дезінфекційних процедур.

Новий прилад уже замовили для декількох лікарняних закладів, як обласних, так і районних. «Отримають удосконалений варіант, — пояснив Олександр Лотоцький. — Ми замінили компресор на електронасос. Коли компресор включався для підкачування тиску, було чути шум його роботи. Електронасос працює безшумно».

Дезінфекційна рамка має розміри два метри заввишки й один завширшки. Обладнана стійкою для кріплення. Тому не потрібно для її встановлення виконувати додаткову роботу. Працює від напруги 220 вольт.

Час розпилення можна програмувати — від трьох секунд до тридцяти хвилин. Коштує така рамка 14 тисяч гривень. У вартість входять всі комплектуючі.

— Зараз багато хто намагається зробити свій внесок у боротьбу з епідемією, — говорить голова правління Барського машзаводу Ілля Лук. — Ми також оперативно долучилися. Медичні заклади готові замовляти виріб, але бідкаються, що їм складно розрахуватися. Непросто проводити операції через Держказначейство. Зрештою, наше підприємство також неодноразово стикалося з цією проблемою.

Фото Віктора БАЗАЯ.