У Львівській ОДА на нараді обговорили подальшу долю унікальної археологічної та історичної пам’ятки — Дрогобицької солеварні, якій виповнилося понад 700 років. Після звернення до Кабінету Міністрів народних депутатів Ростислава Тістика та Ореста Саламахи Фонд держмайна України перебрав солеварню на свій баланс та вилучив зі списків підприємств, що підлягають приватизації.

Через підземні порожнини та просідання ґрунтів зберегти солеварню в первісному стані економічно неможливо, тому розвиватимуть її історико-культурний потенціал. Це підприємство в Дрогобичі розташовано між двома пам’ятками національного значення — церквами Юра та Воздвиження Чесного Хреста, тобто у природоохоронній зоні. Як вважає керівник проекту ревіталізації Дрогобицької солеварні, викладач Національного університету «Львівська політехніка» Василь Петрик, місто Дрогобич потрібно розвивати як важливий туристичний об’єкт Львівщини. І тут поважне місце посяде історична солеварня.

На думку в. о. директора департаменту архітектури Оксани Ткачук, нині важливо зафіксувати межі охоронної зони цієї пам’ятки, щоб у майбутньому запобігти незаконній житловій забудові. Навколо церкви Юра вже звели кілька висоток, і якщо така агресивна забудова триватиме, пам’ятки втратять свій потенціал — цього не можна допустити. Минулого року обласна комісія зарахувала солеварню до нововиявлених пам’яток археології.

Заступник голови ОДА Юрій Холод вважає, що не дати приватизувати Дрогобицьку солеварню — це лише перший крок. Необхідно вдихнути в неї нове життя.

— Ми повинні напрацювати сучасну дієву економічну концепцію розвитку солеварні і представити її Фонду держмайна і громадськості. Це дуже важливо, щоб визначити подальшу долю солеварні, яка разом з храмами має стати єдиним туристичним комплексом. Така цілісна концепція потрібна і для інвесторів, щоб вони розуміли, за що беруться, — пояснив Юрій Холод.

Прикро, що в обговоренні долі солеварні не зміг узяти участь міський голова Дрогобича Тарас Кучма. Як повідомила прес-служба ОДА, йому завадили «важливіші нагальні справи».