А далі почне впроваджувати антикризові заходи з підтримки економіки. Про це під час традиційної наради у Президента Володимира Зеленського (на знімку) повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Треба чітко сказати людям, коли і що буде відкрито, який план дій уряду. Пік захворюваності очікують на початку травня. Люди мають розуміти, чи можна буде гуляти в парках, коли працюватимуть перукарні, нотаріуси, адвокати та інший бізнес. Я знаю, що для підтримки форми хочуть тренуватися олімпійці. Усі люди повинні мати чітке бачення, як і коли може пом’якшуватися карантин», — зазначив у зв’язку з цим глава держави.

Учасники наради обговорили здійснення додаткових виплат лікарям та медичному персоналу, що задіяний у боротьбі з поширенням хвороби. Ухвалений Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» передбачає доплату в розмірі до 300 відсотків їхньої зарплати. Ці додаткові виплати медики мають отримати наприкінці квітня.

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, під час сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів планується затвердити порядок розподілу коштів, спрямованих на боротьбу з COVID-19, і всі лікарі, які дотичні до боротьби з коронавірусом, отримають підвищену заробітну плату. «Це повністю екстрена медицина та лікарі всіх медичних закладів, які визначено як опорні, адже вони щонайперше приймають хворих», — сказав він.

Про фінансування заходів із протидії коронавірусу та наповнення місцевих бюджетів також ішлося під час селекторної наради прем’єра з міськими головами. Д. Шмигаль, зокрема, звернув увагу, що кошти Фонду для боротьби з коронавірусом та його наслідками спрямовуватимуться в медзаклади та йтимуть на доплати лікарям, тобто повернуться в регіони.

Ще одне питання, яке цікавить очільників міст, — це можливість запровадження кредитних канікул за проектами, які втілюються спільно зі Світовим банком, Європейським банком реконструкції і розвитку та іншими міжнароними фінансовими організаціями. «Уряд готовий виступити посередником у перемовинах з цими міжнародними організаціями. Ми запропонуємо, щоб спрямували допомогу, наприклад, не на закупівлі, а на відшкодування частини відсотків за кредитами, щоб зняти з міст це навантаження», — зазначив прем’єр.

Фото president.gov.ua.