Народний депутат України від «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Павленко, член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, звернувся з депутатським зверненням до міністра соціальної політики України Марини Лазебної щодо ситуації, яка склалася з усиновленням дітей під час карантину.

«Звертаю Вашу увагу, що міністерство під Вашим керівництвом порушує чинне законодавство і перевищує визначені законом повноваження. За законодавством порядок усиновлення, влаштування під опіку, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу визначає Кабінет Міністрів України. В порушення чинного законодавства представники міністерства стверджують у спілкуванні з місцевими органами виконавчої влади та через засоби масової інформації про начебто зупинення процедури усиновлення, підготовки кандидатів у прийомні батьки, усиновителі», — йдеться в депутатському зверненні Юрія Павленка.

«Вимагаю від уряду і Мінсоцполітики терміново визначити порядок здійснення процедури з усиновлення, влаштування під опіку, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу задля забезпечення прав дитини на сімейне виховання з дотриманням особливостей карантинного періоду, — йдеться у депутатському зверненні. — Права дитини не можуть бути обмежені бездіяльністю дорослих, і жодне право не може бути порушено через переважання іншого права. Не можна позбавити права на сім’ю, забезпечуючи право на здоров’я».

«Обурює те, що Мінсоцполітики, перевищивши свої повноваження, заявило, що процес усиновлення зупинено, — додав Юрій Павленко в коментарі «Голосу України». — Насправді усиновлення — набагато ширший процес, аніж просто контакт майбутніх батьків із дитиною в будинку дитини або в інтернатному закладі. І під час карантину все-таки відбуваються судові засідання — і з позбавлення батьківських прав, і з усиновлення. Що треба зробити? Продумати процедуру, коли всі процеси усиновлення відбуваються в умовах карантину з дотриманням усіх протиепідемічних заходів, що повинні зробити Кабінет Міністрів та Мінсоцполітики. Люди, які хочуть усиновити дитину, повинні й сьогодні мати право звернутися до Служби у справах дітей і збирати пакет документів, які потрібні для отримання статусу кандидата в усиновлювачі. З минулого року було запроваджено систему підготовки прийомних батьків та опікунів, ця програма розрахована на 75 годин «очі в очі», тобто люди повинні бути присутні в аудиторії й працювати із соціальними працівниками. А три години з цих 75 годин тренер має працювати з кандидатами в усиновителі в них удома з точки зору організації домашнього простору до усиновлення. Але цей курс навчання можна організувати в режимі онлайн за допомогою Інтернету. Міністерство також зупинило і процес ознайомлення кандидатів в усиновлювачі з базами даних дітей, хоча є електронна база дітей, які підлягають усиновленню. Очевидно, треба було б подбати про те, щоб працівники Служби у справах дітей могли б показувати кандидатам в усиновителі бази дітей. Але все зупинено.

Мінсоцполітики необхідно внести зміни до постанови Кабінету Міністрів або прийняти окремий документ, який виписав би процедуру з дотриманням карантинних заходів».