20 квітня під час торгів на Нью-Йоркській товарній біржі сталася безпрецедентна подія. Вперше в історії ціна на техаську нафту WTI стала від’ємною. На завершення торгів її вартість впала на 300% — до «мінус» 37 доларів за барель.

На іншому боці планети ситуація хоч і трохи краща, але не надто. Вартість російської нафти Urals в кінці дня також впала на 112,7% і стала від’ємною: -2. Вдалося не досягти нуля лише нафті Brent, чия вартість впала всього на 5%, але теж далека від оптимістичної — лише 26 доларів за барель. Але вчора падіння ціни тривало.

Тобто, станом на понеділок ситуація на нафтовому ринку стала така, що виробники готові платити, щоб нафту забирали. Її просто ніде зберігати.

Причин у нинішньої кризи кілька. Головна — пандемія коронавірусної інфекції COVID-19, яка зупинила світове виробництво, і відповідно - попит на нафту і нафтопродукти стрімко впав. Інша — непоступливість Росії, яка не погоджувалася на пропоноване скорочення обсягів видобутку нафти, що призвело до затягування з підписанням відповідної угоди між країнами — членами ОПЕК. Нагадаємо, що угоду було укладено лише
4 квітня. До того ж країни домовилися скоротити виробництво на 10%, хоча попит на сировину на той момент впав уже на 20%.

Угода набуде чинності в травні. А вже за два тижні в США може бути вичерпаний доступ до нафтових сховищ. Про це пише Financial Times, посилаючись на експертів нафтового ринку. Вчора президент США Дональд Трамп заявив під час брифінгу, що в стратегічні нафтосховища плановано закачати 75 млн барелів нафти. Після чого їх буде повністю заповнено. «Ціни на нафту рекордно низькі… І ми заповнимо наші національні стратегічні нафтосховища… Ми зможемо повністю заповнити ці нафтосховища: вперше за довгий час і за правильною ціною», — сказав він.

А от що далі? Поки що йдеться про травневі ціни. Ціни на червневі ф’ючерси WTI впали тільки на 5% і коштують наразі більше 20 доларів за барель, інформує «Європейська правда». Однак ситуація на ринку змушує виробників зупиняти свою діяльність або істотно скорочувати активність, що, в свою чергу, також призводить до величезних збитків. Тож найближчим часом у США очікують низку банкрутств нафтовидобувних компаній.

«Схоже, бізнес зі зберігання нафти є найбільш прибутковим зараз. Потрібно не проґавити можливості й максимально їх монетизувати», — відреагував на ситуацію у Фейсбуці виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко. Він нагадав, що «в Україні є величезна нафтотранспортна система, де можна зберігати нафту, один працюючий завод (Кременчук) зі значними ємностями для зберігання, а також багато нафтопереробних заводів, які давно зупинені, але на яких принаймні були такі ємності… Може, наші газосховища теж скоро стануть найбільш прибутковим бізнесом». Окрім того, Юрій Вітренко зауважив, що «потрібно намагатися зберігати більше не російської нафти, а з інших нафтовидобувних країн».