Сила людства в єдності. І хоча карантин змінив спосіб життя кожної людини, ніби відділивши її від суспільства, ми продовжуємо підтримувати одне одного (звісно, на відстані не ближче 2,5 метра).

Поки триває карантин, важливо дбати про душевне здоров’я своє та інших. І люди культури прагнуть у цьому допомогти. Театр не може без свого глядача. І хоча двері будівлі поки що зачинені, сцена залишилася відкритою.

Щоб серце культури дихало, українські театри на час карантину влаштовують онлайн-трансляції вистав. Так, на своєму офіційному сайті Національний театр ім. І. Франка навіть вивісив повноцінну афішу онлайн-показів, до якої входить і сучасний репертуар, що йде на сцені театру, й архівний. Це нагода переглянути вистави за участю визнаних геніїв українського театрального мистецтва: Гната Юри, Наталії Ужвій, Амвросія Бучми.

Щоб потрапити на онлайн-трансляцію, потрібно підписатися на офіційну сторінку театру у Фейсбуці (у пошуку введіть «Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка» або перейдіть за посиланням https://www. facebook.com/frankotheatre/) та стежити за публікаціями на сторінці. Трансляції починаються о 19.00, за 5 хвилин, о 18.55 на сторінці театру у Фейсбуці публікують посилання, за яким можна подивитися виставу.

Національна опера України запустила проект #театрвдома — на своєму офіційному YouTube-каналі «Kyiv Opera» вони розміщують вистави з архівів. Детальніше про проект можна прочитати на офіційній сторінці у Фейсбуці «Національна опера України імені Т. Г. Шевченка» https://www.facebook. com/National.opera.of. Ukraine/.

Карантин збудував кордони між сусідніми квартирами, і все, що було близько, стало таким далеким. Однак і навпаки. Так, світові оперні гіганти (Віденська опера, Метрополітен-опера Нью-Йорку, французька опера Гарньє) також прагнуть трішки втішити глядачів — на своїх сайтах кожного дня вони онлайн показують вистави, що нині йдуть у їхньому репертуарі. Тож записуйте:

Сайт Віденської опери https://www.staatsoperlive. com/.

Сайт французької опери Гарньє https://www.operadeparis.fr/.

Сайт Метрополітен-опери https://www.metopera.org/.

Це унікальна нагода не тільки подивитися і порівняти опери різних народів, а й підтягнути рівень іноземної мови, адже вистави транслюють в оригіналі. Також будьте пильними, пам’ятайте про різницю часових поясів — онлайн-трансляції кожен театр починає у різний час.

Підтримати людей прагнуть і музейники. Вони налагодили свою роботу так, щоб виставки можна було переглядати онлайн. Так, на сайті https://museums. authenticukraine.com. ua/ua/ зібрали цілих сім музеїв української культури просто неба! Це формат 3D-туру, який супроводжує аудіогід. Так, у музеях «Запорозька Січ» (що на острові Хортиця), «Мамаєва слобода» (Київ) та «Резиденція Богдана Хмельницького» (Чигирин) ви зануритесь в атмосферу справжнього козацтва, дізнаєтесь про святині козаків, кому вони поклонялися, якими були їхні традиції та обряди. У музеї «Резиденція Богдана Хмельницького» також представлена зброя козаків, козацька скарбниця і навіть курінь козацької охорони. Тут чарівні пейзажі природи зливаються з душею та історією українського козацтва. Інші музеї знайомлять з народною архітектурою та побутом України ХVII—ХІХ століть. Це і музей «Шевченківський гай» у Львові, Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі-Хмельницькому та один із перших в Україні музеїв просто неба — Музей народної архітектури в Ужгороді. Це все відкриває нові грані української культури, мальовничі, пронизані єдністю народу.

А тепер наша черга віддячити за турботу — залишаймося вдома.