Існує думка, що від керівника залежить дев’яносто відсотків успіху. Якщо цю дефініцію перенести на діяльність Берегівського держлісгоспу, то практика підтверджує: так і є. Цим підприємством два з лишком роки керує молодий, цілеспрямований і завзятий директор Богдан Шойного. Він зумів надати лісгоспу імпульс поступального розвитку. Як? Запровадив системний управлінський підхід до справи і справедливе стимулювання працівників.

Насамперед різко (що нині важливо в прикордонні) зросла зарплатня. «За підсумками 2017 року, коли я з серпня почав працювати керівником, — каже Б. Шойного, — то середня зарплата становила 13 371 грн, (а 2016-го була лише 8 527 грн); позаторік — уже 16 367, а минулоріч — 15 328 грн.

— Чому знизилася торік на тисячу сорок одну гривню, хоча прибутки зросли?

— Усе прозоро й чесно: впорядковано положення про преміювання, — відповідає Богдан Андрійович. — І люди, котрі «дрімали», не отримують додаткову винагороду. Весь колектив лісгоспу вирішив: зрівнялівки не буде!..

Одне слово, більше заробляє той, хто краще працює.

Коли й далі вивчати цифри, то картина вимальовується цілком пристойна. Якщо десять років тому лісгосп переказував до скарбниці 4,3 млн грн, то вже позаторік — 43,4 млн грн. Рівно в десять разів більше! 2018-го з 43,4 млн грн реалізації державі сплачено трохи більш як 20 мільйонів. А торік — понад 24,136 млн грн.

Варто зауважити, що бюджет не виділяє лісгоспу, як і всій лісовій галузі області, ані копійки.

Тому берегівчан не може не обурювати той факт, що підприємство переказало до бюджету з 5 млн 285 тис. грн торішнього чистого прибутку п’ятдесят відсотків, а 13 грудня вийшла урядова постанова, яка зобов’язала сплачувати вже 90! Тобто, що називається — «наздогнали»! Тепер лісгосп протягом першої половини цього року повинен доплатити бюджету ще 2 млн 237 тис. грн. Одне слово, до скарбниці відійде ця чимала сума коштів, які треба ще заробити і які підприємство використало б на розвиток...

І все ж останнім часом тут провели широкий комплекс будівельно-ремонтних робіт. Спонукає до цього чисто людський підхід: щоб робота спорилася, працівникам слід створити належні умови. Це аксіома. Якщо робітник відчуває й бачить, що дбають про його умови, тоді й працює сумлінно. Зиск обопільний: дохід має лісгосп, а робітник — віддачу.

...Весна завжди надихає. Навіть незважаючи на нинішні карантинні обмеження, необхідність непередбачуваної додаткової сплати до бюджету, яка раптово виникла, і зміну ситуації на ринку. Але в лісгоспі сподіваються, що незабаром усе владнається.

Тож узялися за роботу конкретно. Насамперед змінили вигляд адмінбудівлі (на знімку вгорі) — перефарбували й осучаснили фасад. Розширюють заїзд з центральної вулиці на територію, мурують нову огорожу (на знімку) з білого каменю (старій, ще радянській, понад тридцять років)... І встановлять нову вивіску, бо теперішню й не видно.

Тут також реконструювали одноповерхове господарське приміщення — і в підсумку постає пристойний готельний комплекс на вісім ліжко-місць, три кімнати для відпочинку працівників з усіма умовами. Відремонтували гараж і їдальню: хочуть харчувати своїх працівників на місці: і людям приємно й дешево та смачно, і робочий час не витрачається марно на поїздки. Подбали також про ощадливе опалення. По-сучасному оновили котельню: якщо старий котел спалював півтора кубометра дров за добу, то новий — лише півкуба.

— Роботи були не надто дорогими, — продовжує нашу розмову провідний інженер лісгоспу Михайло Буркало. — На території ми посадили нові плодові дерева, прикрасили смерічками дитячий майданчик... Тож зроблене у підсумку вселятиме оптимізм. А ще — це й своєрідна постійно діюча реклама держлісгоспу.

Паралельно провели внутрішній ремонт Чизайського лісництва, а також у Кідьошському лісництві під час ремонту стару господарську будівлю розділили на дві частини: в одній — стоянка для пожежного автомобіля і склад для зберігання пожежного інвентарю, а в другій — по-сучасному обладнали побутове приміщення для робітників. Тут — нові меблі, душова кабіна, санвузол, на зиму передбачили камін, пічку. Одне слово, працівники виробничої дільниці — вальники, дровоколи, механізатори — мають європейські умови.

У селі Горбок контора лісництва імені Маурера, яка була розміщена у готелі «Орлан», перейшла у відремонтований кордонний будинок. Колись стара будівля оновилася, і тепер лісничий Євген Дурдинець та майстри лісу теж мають усі умови для належної роботи.

Не обійшли й четверте лісництво — Берегуйфалівське. У великій одноповерховій будівлі, що розташована біля місцевої школи, поміняли дах, вікна й двері, виконали зовнішнє оздоблення, оновили огорожу, упорядкували територію. Незабаром розпочнуть внутрішні роботи. Хочуть там створити умови, щоб організувати шкільне лісництво. Тож для лісничого Віктора Маринця, окрім основної, вистачає й іншої, але потрібної роботи.

Отак по-державному господарюють у Берегівському лісгоспі. Тому й упевнені у хорошій перспективі. А перепони, безсумнівно, здолають.

Закарпатська область.

Довідково

«Торік лісгосп попрацював добре, — констатує директор Шойного. — Чистий прибуток становив п’ять мільйонів двісті вісімдесят п’ять тисяч гривень. Надходження — трохи більш як сорок п’ять мільйонів. З них до бюджету сплачено 24 млн 136 тис. грн податків — понад половину!.. Вважаю, що до скарбниці відраховується дуже багато... Варто би залишати більше на розвиток, інші потреби лісгоспу. Тоді в колективу був би більший стимул».

Фото надано лісгоспом.