«Моделювання аналітиків НАН України та дані Міністерства охорони здоров’я свідчать, що пік захворюваності може настати на початку травня. Виходячи з цього, ухвалюється рішення щодо продовження карантину до 11 травня», — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що уряд розробив чіткий план виходу з карантину.

За словами глави уряду, цей план складається із п’яти етапів. Щоб країна почала виходити з карантину, протягом десяти днів відсоток виявлених випадків захворювання мав би не змінюється або коливатися у межах п’яти відсотків, а лікарні мають бути заповнені пацієнтами з коронавірусом менш як на 50 відсотків. «Нині наші лікарні, які готові прийняти хворих на коронавірус, заповнені на 10 відсотків. Це означає, що на сьогодні ми рухаємося за помірним сценарієм поширення COVID-19», — зауважив Д. Шмигаль, додавши, що тільки після дотримання цих умов розпочнеться реалізація наступних чотирьох етапів плану.

Водночас є низка завдань, які потрібно вирішити до 11 травня: поступово збільшити кількість тестувань (за два тижні цей показник уже зріс із 700 тестів до майже 5 тисяч на день), покращити забезпечення всім необхідним лікарень та медиків, запровадити систему електронного контролю самоізоляції замість обсервації та розробити нові правила для об’єктів соціального обслуговування населення, які мають передбачати обов’язковий масковий режим, дотримання соціальної дистанції та постійну дезінфекцію.

«Якщо епідеміологічна ситуація буде сприятлива, то з 11 травня ми зможемо говорити про відкриття парків та скверів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, частини об’єктів побутових послуг і, можливо, інші заходи», — сказав прем’єр. Водночас він звернув увагу на те, що без обмежень продовжують працювати експортно орієнтовані виробництва, а той бізнес, який був змушений зупинити роботу, отримає підтримку уряду.

Зокрема, під час останнього засідання Кабмін ухвалив рішення щодо виплати на період карантину допомоги з часткового безробіття в розмірі двох третин окладу, але не більше мінімальної зарплати. Ці виплати надаватимуться на період скорочення діяльності підприємства плюс 30 днів після завершення карантину. Умовою отримання допомоги є збереження робочих місць.

Кабінет Міністрів підтримав та передасть до парламенту проекти законів «Про медіацію» та «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо скорочення строків розгляду судом справ, пов’язаних із захистом прав дітей, та вдосконалення порядку розгляду справ окремого провадження». В останньому документі, зокрема, пропонується, щоб суд розглядав справу про усиновлення дитини не довше, ніж 30 днів з дня відкриття провадження у справі. Такий само строк надаватиметься і для розгляду справи про позбавлення батьківських прав.

Також Кабінет Міністрів затвердив Порядок використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та її наслідками. За рахунок фонду фінасуватимуть закупівлю необхідних товарів, доплати до зарплати медикам та іншим працівникам, що задіяні в боротьбі з коронавірусом, грошову допомогу громадянам, зокрема особам похилого віку, одноразову допомогу членам сімей медпрацівників, що загинули від коронавірусу та ін.

Ще одним рішенням уряд запровадив державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування, лікарські засоби, товари медичного та протиепідемічного призначення. До таких продуктів віднесено крупу гречану, цукор, борошно пшеничне, макаронні вироби вітчизняного виробництва, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птицю (тушка куряча), мінеральну воду без газу, вершкове масло жирністю 72,5 відсотка. Також постанова містить широкий спектр медикаментів, антисептиків та засобів індивідуального захисту.