Голова Бахмутської районної держадміністрації Донецької області Тетяна Єрохіна (на знімку в центрі) нагороджена відзнакою командувача Об’єднаних сил «За звитягу та вірність». «За старанність, розумну ініціативу та сумлінне виконання службових завдань в районі проведення Операції об’єднаних сил», — прописано в наказі.

Слова вдячності, привітання, квіти... Ця урочиста подія стала приємним, але коротким епізодом на тлі нескінченної, майже цілодобової роботи голови Бахмутської держадміністрації в умовах спільної протидії коронавірусу, що триває понад місяць.

Заходи з боротьби з COVID-19 розпочали невідкладно

— З боку райдержадміністрації на виконання постанов КМУ, розпоряджень голови Донецької ОДА одразу було вжито всіх невідкладних заходів щодо боротьби з поширенням COVID-19, — зазначає Тетяна Єрохіна. — У рамках своїх повноважень ми перерозподілили бюджетні асигнування по медичних закладах з тим, щоб вони могли здійснити процедури закупівель необхідних засобів індивідуального захисту, дезінфекції та медпрепаратів.

За кошти місцевого бюджету проведено низку закупівель для матеріального резерву.

Робота з протидії коронавірусу відбувається в тісній співпраці та постійній комунікації між усіма ланками сфери охорони здоров’я. З головними лікарями ми визначилися щодо підвезення персоналу лікарень та першочергових доставок в умовах епідемії. Наразі сфера охорони здоров’я має все належне — захисні й дезінфікувальні засоби, навіть є протичумні костюми, — і поповнення їх триває.

Освітяни району з розумінням поставилися до вимог карантину й наразі їх робота проходить у дистанційному режимі.

Різні точки зору висувалися щодо роботи ринків. Але моя особиста позиція — ми повинні чітко дотримуватися умов карантину, щоб вистояти в цій ситуації і не допустити епідемії.

З турботою про тих, кому сьогодні найважче

— Як відреагували в районі на ініціативу Президента щодо об’єднання зусиль влади та соціально відповідального бізнесу для допомоги найбільш нужденним? Як організована допомога літнім людям?

— У рамках спільного проекту Мінсоцполітики та мережі магазинів АТБ у районі здійснюють доставку продуктових наборів людям старшого віку. Безпосередньо на Бахмутчині цю роботу забезпечували керівництво району, управління праці та соцзахисту, КП «Луганське», яке надавало транспорт, і всі місцеві ради.

Чимало підприємців району також демонструють соціальну відповідальність, надають свій транспорт для розвезення продуктів літнім людям, засобів захисту та дезінфекції тим, хто сьогодні найбільше цього потребує.

— Як взаємодієте з міжнародними гуманітарними організаціями?

— Значну допомогу з підтримки соціально незахищених верств надають міжнародні організації Червоний Хрест, Гуманітарна місія «Проліска».

Завдяки ініціативі та оперативності фахівців Благодійного фонду «ADRA Україна» в Бахмутському районі збережено проект із пасажирських перевезень мешканців віддалених прифронтових сіл, але відповідно до вимог та правил карантину.

Гуманітарна місія «Проліска» сприяє доставці ліків літнім людям та забезпечує соціальний супровід самотніх людей.

Співпрацюємо також у питаннях інформаційно-роз’яснювальної роботи з міжнародною організацією АCTED. Міжнародний Комітет Червоного Хреста забезпечує надання продовольчих наборів нужденним.

Гуманітарна місія «Проліска» та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців долучилися також до забезпечення потреб закладів охорони здоров’я.

Представники Міжнародної організації «Людина в біді» навіть в умовах карантину продовжують освітні проекти. Один із них втілюється, зокрема, у Світлодарську на базі ПДЮТ, але знову-таки з урахуванням усіх обмежень карантину.

Заборона на пропуск через КПВВ залишається

— Зважаючи на те, що Бахмутський район є прифронтовим, як взаємодієте з військовими, Нацполіцією та працівниками ДСНС? Яка нині ситуація на КПВВ «Майорське»?

— Взаємозуміння та робочі стосунки з Нацполіцією, ДСНС і військовослужбовцями Об’єднаних сил, у тому числі прикордонниками, — один із найважливіших здобутків райдержадміністрації за ці роки. Дуже вдячна представникам цих структур за спільну координацію зусиль і в нових умовах.

На території Бахмутського району розміщено КПВВ «Майорське», пропуск через нього залишається закритий. Поблизу пункту є намет для надання допомоги, а взимку — для обігріву людей. У зв’язку з тим, що перетин лінії розмежування нині тимчасово заборонено, але люди продовжують повертатися з відпочинку та інших поїздок, — вони приїжджають до намету. Просять допомоги, дехто навіть в ультимативній формі вимагав пропустити їх на окуповану територію, де вони постійно мешкають. Одній жінці з дитиною ми пропонували тимчасово зупинитися в готелі міста Світлодарська, але вона відмовилася й наполягала на поїздці. Спільно з прикордонниками ми не раз отримували дозвіл зі штабу ОС, щоб людям, за наявності в них виняткових обставин гуманітарного характеру, погодили перетин КПВВ і довозили їх до «нуля». Але з протилежного боку їх не приймали і вони змушені були повертатися.

У районі КПВВ постійно чергують працівники ДСНС, які проводять з мешканцями роз’яснювальну роботу, вимірюють температуру, пропонують тимчасово винаймати квартири до закінчення карантину. Поліція допомагає також у забезпеченні контролю за особами, які підписували згоду на дотримання ними вимог самоізоляції. Взаємодія з цих та інших питань відбувається щодня.

Відновлення поблизу лінії зіткнення триває

— Чи зазнала коректив програма відновлення об’єктів інфраструктури? Що вдалося здійснити з початку нинішнього року, а що потребує подальшого вирішення?

— У нас хоча й небагато інфраструктурних проектів, які планувалося реалізувати, але те, що було намічено й запущено раніше, ми завершили. У Миронівській школі, розташованій поблизу лінії зіткнення, відремонтовано покрівлю за кошти матеріального резерву — це результат особистої підтримки очільника Донецької області Павла Кириленка. Проведено також ремонтні роботи у школі прифронтового селища Луганське, яка теж зазнала пошкоджень. Завершено роботи в ЦДЮТ міста Світлодарська. І тепер ми розпочали реалізацію проекту з відновлення пошкодженого житла приватних домогосподарств. Три родини самі відновлюють пошкоджені обстрілами покрівлі за рахунок матеріального резерву. Ми доставляємо матеріали, розподіляємо їх серед мешканців і вони самі відновлюють власні домівки.

Донецька область.

Фото Бахмутської райдержадміністрації.