Народні депутати підтримали створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету.

Автор постанови Іван Крулько нагадав, що інформацію про те, що державний бюджет через корупційні дії представників державних та правоохоронних органів недоотримує до 10 мільярдів гривень щомісяця, надав екс-міністр фінансів Ігор Уманський.

Позачергове засідання 24 квітня

«Через це на нараді голів фракцій лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко ініціювала створення такої ТСК і всі фракції це підтримали», — сказав він і додав, що ця комісія може стати першою, яка не лише назве тих, хто винен у корупційних діяннях, а й зможе запропонувати реальні шляхи для того, щоб держбюджет нормально наповнювався і зменшувався рівень «тіньової» економіки. Під час обговорення цього питання всі народні депутати наголошували на тому, що така ТСК необхідна. (Одразу після закінчення позачергового засідання парламенту відбулося перше засідання комісії).

На порядок денний засідання, скликаного на вимогу Президента Володимира Зеленського, виносилося дев’ять питань. Утім, згодом глава держави зняв із розгляду два законопроекти — проект закону про фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (№ 3205 та № 3205-1) та проект змін до деяких законодавчих актів щодо визначення відповідальності за формування системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування (№ 2234).

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков поінформував, що на нараді з головами фракцій, яка передувала засіданню, досягнуто домовленості з приводу того, які законопроекти розглядатимуть без обговорення, бо вони не викликають жодних питань, а які проходитимуть за скороченою процедурою.

Першими в порядку денному стояли чотири постанови, які мали би скасувати рішення Верховної Ради від 16 квітня 2020 року про прийняття в цілому як закону проекту змін до Регламенту щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури. Саме вони блокували пришвидшений розгляд численних поправок, які надійшли під час підготовки до другого читання проекту змін до закону про банківську діяльність. Як і очікувалося, парламент постанов не підтримав. Отож народні депутати зможуть розглядати потрібний для співпраці з МВФ документ, як тільки-но робота над ним завершиться в профільному комітеті.

Тоді на вимогу фракцій «Батьківщина» та «Опозиційна платформа — За життя» виступив Олександр Колтунович. Він зауважив, що порядок денний не відповідає викликам часу і тим загрозам, які стоять перед економікою України. Мовляв, пересічні громадяни, які виживають на мінімальні фіксовані доходи, нині зіштовхнулися з бідністю. А тому, на думку депутата, першочергово необхідно робити економічні та соціальні кроки, які впливатимуть безпосередньо на життя громадян України.

Після цього виступу парламентарії також відхилили проект постанови про скасування результатів голосування від 16 квітня 2020 року за прийняття в другому читанні проекту змін до закону про місцеве самоврядування. На підтримку цього документа знайшлося лише 43 голоси.

Народні депутати без обговорення прийняли в першому читанні проект змін до деяких законів щодо безпеки використання ядерної енергії (№ 2372). Цей законопроект спрямовується на уникнення послаблення державного регулювання безпеки використання ядерної енергії відповідно до мети такого регулювання — забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в країні, запевняють його автори. Пропонується внести зміни до законів про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності і про ліцензування видів господарської діяльності щодо непоширення їх дії на нагляд за дотриманням вимог безпеки використання ядерної енергії та ліцензування діяльності у сфері використання ядерної енергії. Цей законопроект підтримали 295 народних депутатів. Знайшлися голоси й для того, щоб скоротити процедуру підготовки його до другого читання.

Наступним у порядку денному стояв проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів (№ 2809). Законодавець визначив, що метою прийняття цього акта є усунення негативного впливу окремих норм законодавства в частині вжиття заходів із дотримання правил дорожнього руху його учасниками, а також забезпечення притягнення до дієвої відповідальності осіб, які вчинили адміністративні правопорушення.

Для цього з кодексу пропонується виключити норми щодо дії адміністративного стягнення у вигляді штрафних балів, які накладаються на громадян за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Документ спочатку включили до порядку денного сесії, а потім ухвалили за основу та в цілому.

Народні депутати також розглянули проект закону про внутрішній водний транспорт (№ 1182-1-д). Він проходив процедуру підготовки до повторного першого читання. Документ спрямований на врегулювання правовідносин у галузі внутрішнього водного транспорту та встановлення економічних та організаційних засад діяльності внутрішнього водного транспорту. Прийняття цього акта забезпечить уніфікацію термінології в галузі водного транспорту та виключення колізій у відповідній сфері законодавства. Цілі проекту об’єднують сприяння розвитку берегової інфраструктури внутрішнього водного транспорту, покращення стану річкового господарства, сприяння розвитку на конкурентних засадах ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту та залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо. Народні депутати взяли його за основу 243 голосами.

Шляхом голосування парламентарії включили до порядку денного сесії проект змін до деяких законів щодо врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії та питання сертифікації оператора системи передачі (№ 3364). Документ розроблено з метою здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії у відповідності з вимогами третього енергопакета ЄС. Його основним завданням є законодавче врегулювання питання сертифікації оператора системи передачі електричної енергії за моделлю відокремлення ISO, яка передбачає, що оператор системи зможе користуватися майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні та міждержавні електричні мережі тощо. Водночас, передбачається, що зазначене майно залишається у власності держави. Народні депутати також скоротили процедуру підготовки законопроекту до першого читання.

Перед тим як народні депутати взялися до законотворчої роботи, з трибуни прозвучало два звернення на вимогу двох фракцій та груп. Від «Довіри» та «За майбутнє» виступив Сергій Шахов. Він наголошував на тому, що нині в країні відбувається колапс через коронавірус та карантин. «Нам потрібні обмеження, але не такі, якими вони є сьогодні, — зауважив народний депутат. — Чому МОЗ шукає тільки хворих людей, а не шукає тих, хто вже одужав»? Він зауважив, що вітчизняні вчені розробили тест, який здатен виявляти антитіла до коронавірусу і це дає можливість тим, хто вже перехворів, навіть не знаючи про це, ставати до роботи та годувати свої родини.

Влада має виявляти таких людей і давати їм дозвіл ставати до праці, переконаний С. Шахов. Від «Європейської солідарності» та «Голосу» виступила Ольга Стефанишина. Вона зауважила: 1458 медичних працівників нині захворіли в нашій країні на COVID-19, а це 20 відсотків від усіх, хто занедужав. І це в 10 разів вищий показник, аніж, наприклад, у Німеччині. Така ситуація стала можливою, тому що уряд не забезпечив лікарів вчасно необхідними засобами захисту, наголосила парламентарій. Вона підкреслила, що нині в МОЗ зловживають на закупівлі захисних костюмів для медиків. Парламентарій закликала колег об’єднатися для того, щоб «побороти цю біду».

Народні депутати привітали з Днем народження свого колегу Гео Лероса.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут