На знімку: Александерплатц — де зазвичай багато туристів...

«Ми живемо не у фінальній фазі пандемії, а ще й досі у початковій. Нам ще довго доведеться жити з цим вірусом», — сказала вона в четвер, виступаючи з урядовою заявою у Бундестазі.

За її словами, ситуація нині оманлива, і до неї слід ставитися з особливою обережністю, у тому числі, дотримуючись суспільних обмежень. «Ця пандемія — демократичний виклик, оскільки вона обмежує саме те, що є нашими життєвими правами та потребами, — сказала канцлер. — Але нині питання в іншому. Головне — це здоров’я».

Канцлер зазначила, що для неї, за майже 15 років перебування на посаді глави уряду, найважчим рішенням було запровадити соціальні обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу. Вона вважає, що вжиті заходи були правильними, оскільки це дало змогу уповільнити поширення інфекції у країні, виграти час для кращого оснащення лікарень, збільшити можливості тестування, і загалом — не довести до стану, який спостерігався в деяких інших країнах.

«Ми виграли час, щоб посилити нашу систему охорони здоров’я і можемо констатувати, що вона витримала випробування, — зазначила Меркель. — Нині наше стратегічне завдання — зробити Німеччину більш незалежною у питаннях виробництва захисних матеріалів від інших «далеких країн».

Водночас канцлер розкритикувала федеральні землі за те, що вони надто різко послабили карантинні заходи. І хоч вона повністю підтримує рішення, прийняті минулого тижня федеральним урядом і урядами земель щодо деякого послаблення карантинних обмежень, але зазначила, що відтоді боїться реалізації цих планів. Адже деякі з них вважає «немислимими, особливо в нинішніх умовах».

Канцлер закликала й надалі дотримуватися правил безпеки, якщо навіть пандемія пішла на спад. Вона застерегла, що це може бути проміжний успіх: «Нині ми рухаємося по тонкому льоду, і будь-якої миті можемо провалитися. Про це не можна забувати».

Меркель застерегла, що цифри нинішнього спаду пандемії відображають коефіцієнт інфікування 10—12 днів тому. А що відбувається саме зараз — дізнаємося лише за тиждень-другий, сказала вона.

У ФРН станом на 23 квітня кількість інфікованих зросла до 150648, з них померло 5315 осіб. Тим часом, за повідомленням Інституту вакцини та біомедичних лікувальних засобів імені Пауля Ерліха, у четвер, 23 квітня, уперше в Німеччині біотехнологічна компанія BIOTECH отримала офіційний дозвіл розпочати клінічні випробування вакцини проти коронавірусу на людині.

Дослідження розпочнуться уже наприкінці місяця. Випробувати вакцину на собі зголосилися 200 добровольців. Перші результати очікуються наприкінці червня — на початку липня.

Берлін.

Фото автора.