Хоч із 20 квітня у Німеччині почали діяти дещо пом'якшені правила карантину, зокрема відчинилися невеликі магазини, проте вже з понеділка всі громадяни зобов'язані неодмінно носити захисні медичні маски в місцях загального користування.

Передусім у громадському транспорті та підприємствах роздрібної торгівлі. За їхньої відсутності ніс і рот слід прикривати хусткою чи шарфом. Хустку чи шарф, як перепону зараженню інфекцією, запропоновано тому, що представники деяких німецьких політичних сил скептично сприйняли нове правило, адже маски й досі – товар дефіцитний.

Підставою для цього рішення влади слугує те, що навіть за умови спаду епідемії люди все-таки продовжують заражатися коронавірусом. Тож очікувати подальших швидких та істотних послаблень карантинних заходів поки що не доводиться.

Чи вплине носіння масок на припинення поширення вірусу, поки що невідомо. Чи вдасться владі добитися, щоб усі без винятку громадяни надягли маски, теж ніхто сказати не може. Хоч результати різних опитувань громадської думки свідчать, що у цього заходу прихильників нині більше, ніж було досі: краще вже такий захист, ніж жодного...

Цікаво, що Інститут вірусології імені Роберта Коха днями змінив власні рекомендації, уже назвавши носіння масок доцільним – не тільки для інфікованих, як фахівці вважали раніше, а й для решти людей.

Тим часом, хоч виробництво медичних масок у ФРН і вдалося збільшити, але вони дуже швидко зникають з аптек, оскільки попит на них перевищує пропозицію. До того ж ціни на цей товар зросли. Якщо досі прості медичні маски коштували від 7 до 20 центів за одну, то нині їх продають по 1,5 євро.

Берлін.

Фото автора.