Про це під час брифінгу в парламенті повідомив народний депутат, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування пожеж (вибухів) на складах боєприпасів в містах Ічня (Чернігівська обл.), Калинівка (Вінницька обл.), Балаклія (Харківська обл.), Сватове (Луганська обл.), Кривий Ріг (Дніпропетровська обл.) у період з 2014-го по 2018 рік Давид Арахамія. 

За його словами, ТСК розпочала свою діяльність з Балаклії тому, що саме там був найпотужніший арсенал в Східній Європі. "Лише втрати майна і боєприпасів, за балансовою вартістю, становили понад 12 млрд грн. Ринкова вартість, за оцінками експертів, становила ще більше – від 7 до 10 млрд дол. США. Якщо оцінювати шкоду, яка була завдана під час війни, то її взагалі неможливо оцінити", – додав голова комісії, нагадавши водночас, що ТСК – це не слідчий орган, а форма парламентського контролю.

За словами Д.Арахамії, досі основною версією був підпал складів за допомогою російського безпілотника. "Ця версія з 2017 року викликала багато запитань, бо люди, які чинили спротив цій версії, були вимушені звільнятись і з Міноборони, і з Військової прокуратури. Тобто на людей чинився тиск", – сказав він, наголосивши: "Після того, як в РНБО заявили, що то був безпілотник, фактично слідство мало лише цю версію, інші – відкидалися".

"Проти цієї версії і про те, що це був підрив, свідчать декілька фактів, – зауважив народний депутат. – Перший факт, експертиза вибухотехників, які знайшли прямокутні воронки, загалом їх було до десяти. На дні цих воронок було виявлено сліди тринітротолуолу (тротил), гексоген, тетранітропентаеритриту (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів фугасного принципу дії. Боєприпаси, які горіли, цих речовин у складі не мали. А враховуючи факт, що вони були знайдені на дні воронок, – то це означає, що хтось їх туди заклав", – сказав Д.Арахамія, додавши: "Хто підривав, хто у цьому винен, ми не знаємо. Треба далі продовжувати слідство".

Крім того, за словами депутата, за даними "Укравіаруху" в момент вибуху в районі Балаклії не було зафіксовано жодних літальних апаратів.

З огляду на ці факти, повідомив Д.Арахамія, ми ще 17 січня звернулись до Генпрокурора Рябошапки з проханням перенести слідство в Головне управління СБУ, бо, на нашу думку, на місці воно проводилось упереджено. Але тодішній в.о. Військового прокурора Чумак відмовився це робити: "До нас також звернувся Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз імені Бокаріуса, який було залучено відразу після пожежі у 2017 році, вони надали нам результати експертизи і ми бачимо, що слідчий процес був упереджений і потрібно заново проводити слідство, врахувавши й інші версії".

Голова комісії повідомив, що ТСК повторно звертатиметься до Генпрокуратури про перенесення слідства до столиці, а також проситиме парламент продовжити роботу комісії ще на півроку, "щоб розглянути й інші інциденти, які мали місце".

У свою чергу, член ТСК Ірина Верещук нагадала, що до складу комісії входять представники різних політичних партій та груп та зауважила, що за таких умов ТСК не може бути звинувачена в заангажованості та непрозорості. "У нашому складі всі фракції, у тому числі опозиційні. У складі ТСК – два Героя України – Михайло Забродський та Ігор Герасименко. Я вважаю, що ці факти свідчать про те, що наша комісія є безсторонньою і незаангажованою", – сказала І.Верещук та наголосила: "Комісія не ставила за мету здійснювати правосуддя, ми не встановляємо наявність чи відсутність вини. Наше завдання, щоб слідство проводилось чесно, факти не приховувались і не перекручувались".

Фото wikipedia.org.