Затяжну перерву в їхній роботі відчули й споживачі. Насамперед найбідніші, оскільки саме там вони робили переважну частину своїх покупок. Причому йдеться не тільки про харчі, а й про побутові товари — далеко не всім доступні, у силу різних причин, електронні покупки в мережі будівельних матеріалів.

На Хмельниччині про гостроту проблеми дедалі частіше говорять і очільники населених пунктів, бо непрацюючі базари — це ще й втрати місцевих бюджетів.

Тож усі в один голос запитують: коли ж запрацюють базари?

З-поміж інших це запитання поставив і міський голова Славути Василь Сидор, звернувшись з листом до керівників уряду та області.

Доки чекають на дозвіл, «відкритий ринок» вже працює. Щоправда, він віртуальний. Соціальну онлайн-платформу запропонувала ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» разом з Асоціацією міст України. Його мета — підтримати фермерів та невеликі господарства, що займаються вирощуванням сільгосппродуктів. Ініціатива хороша. Це хоч якийсь вихід із ситуації. Але сподіватися, що онлайн-платформа замінить реальний базарний прилавок,  важко. Бо найперше, що заважатиме вдалому бізнесу, — проблеми з доставкою. Адже, як і раніше, продати роздрібному споживачеві свій товар фермери не зможуть. А достукатися зі своїми пропозиціями до супермаркетів так само неможливо. Тому на масовий успіх розраховувати важко.

Певне, розуміючи гостроту проблеми, у Кабміні вже пообіцяли найближчим часом розглянути питання про відновлення роботи деяких продовольчих ринків. Як зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, йдеться про відкриття 281 продовольчого ринку по всій території країни, які зможуть функціонувати в режимі карантину не гірше, ніж супермаркети. Тобто з дотриманням жорстких санітарних норм, за порушення яких суворо каратимуть — аж до закриття роботи ринків на певний період.

Цей крок, безсумнівно, важливий і відповідальний. Однак він не може бути першим і єдиним. Адже проблеми базарів не зосереджуються лише на продовольчих. Так само на межі банкрутства опинилися ті, хто працює на промислових ринках. Для Хмельницького це вкрай актуальна тема. Адже на багатьох ринках зайняті десятки тисяч людей. Допустити, щоб вони перейшли в розряд безробітних, просто неможливо. Тим часом їхній фінансовий та й моральний ресурс добігає кінця.