На знімку: з дотриманням карантинних вимог поклали квіти до пам’ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи у Вінниці представники обласної та міської влади.

Присвоїти ім’я Миколи Ващука, Героя України, ліквідатора аварії на Чорнобильській атомній станції, Вінницькому вищому професійному училищу цивільного захисту пропонують члени міської організації «Союз Чорнобиль України».

Про це повідомив «Голосу України» керівник організації Михайло Ястремський.

— Микола Ващук навчався у нашому училищі, тоді воно мало назву Вінницьке училище пожежного захисту, — каже співрозмовник. — Він, командир відділення пожежної частини міста Прип’ять, одним з перших вступив у двобій з вогнем на четвертому реакторі. Отримав високий рівень опромінення. Його життя намагалися врятувати в одній з кращих клінік Москви. На жаль, 14 травня серце відважного пожежника зупинилося. На той час йому виповнилося тільки 27.

У 2006 році Миколі Ващуку присвоєно звання Героя України. «За геройський подвиг і самопожертву в ім’я нинішніх і прийдешніх поколінь» — так зазначено в Указі глави держави.

— У музеї училища ми оформили стенд, присвячений пам’яті Героя України Ващука, — продовжує Михайло Ястремський. — Його іменем названа одна з вулиць Вінниці. Було б справедливо присвоїти ім’я випускника навчальному закладу, він уславив його своїм подвигом.

На Вінниччині проживає 4170 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Незважаючи на непростий час, у Вінниці вшанували ліквідаторів аварії делегованим покладанням квітів до пам’ятника Жертв Чорнобильської катастрофи.

Корзину квітів від імені обласної влади принесла до пам’ятника заступник голови Вінницької облдержадміністрації Наталія Заболотна, а також представники Вінницької міськради, департаменту соціального захисту населення.

Розпорядженням голови облдержадміністрації Владислава Скальського 40 ліквідаторів нагороджені почесними грамотами обласної влади та грошовими преміями.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.