З липня 2019-го Україна експортувала 50 мільйонів 396 тисяч тонн зернових, зернобобових та борошна, повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України з посиланням на дані Держмитслужби. Показово, що саме стільки було поставлено за межі держави за весь попередній сезон, тобто з 1 липня 2018-го до 30 червня 2019-го.

Відвантаження йдуть пришвидшеними темпами. Зернотрейдери поспішають, адже, з одного боку, попит на пшеницю у світі, а особливо у період пандемії, зростає, тож вона в ціні. А з другого, торговці побоюються запровадження — задля гарантування внутрішньої продовольчої безпеки — жорсткіших заходів щодо експорту хлібних зерен з України. Поки що між нашим урядом, борошномелами, пекарями і трейдерами діє меморандум, де домовлено: до липня обсяг відвантаженої за кордон пшениці не перевищуватиме 20,2 мільйона тонн. Нині її за межі держави вже реалізовано майже 19 млн, зокрема у квітні — понад мільйон тонн. А у березні кількість проданого сягнула 1 млн 300 тис. тонн, що стало абсолютним для цього місяця рекордом. Окрім того, з початку сезону експортовано 25,8 млн тонн кукурудзи, 4,6 млн тонн ячменю, 292,6 тис. тонн борошна.

Поспіх торговців пояснюється ще й тим, що наступного маркетингового року, який стартує 1 липня, вивезти таку кількість збіжжя і мати значні прибутки, як нині, їм навряд чи вдасться. Адже, за прогнозами, в Україні пшениці аграрії зберуть на три мільйони тонн менше, ніж торік.