Ця маленька дівчинка, коли виросте, можливо, ніколи не дізнається, що колись рідна мама спробувала її продати, а інша жінка — купити. І вся ця «торгова операція» здійснювалась за допомогою і під прикриттям лікаря, чиє призначення — дарувати життя, але зовсім не торгувати ним. Та все це насправді сталось у Хмельницькому. Факт уже підтверджений правоохоронцями. Вони запобігли продажу дитини. А провівши розслідування, трьом дійовим особам оголосили підозру у скоєнні низки злочинів — замах на торгівлю людьми, службове підроблення та використання завідомо підробленого документа.

Хоча насправді все могло би бути зовсім по-іншому. Прийомні батьки могли б офіційно всиновити дитину, котру не хотіла виховувати рідна мама. В цю процедуру не вплутувались би лікарі. І все було б по закону. Та сталось не так.

Усе розпочалось із того, що молода 25-річна жінка завагітніла. І ця вагітність не принесла їй жодної втіхи. Адже сталось це в той час, коли вона була на заробітках за кордоном. Народження дитини ніяк не входило в її плани.

Та й що вона мала пояснювати вдома: поїхала за грошима, а повернулась із немовлям?

За кордоном робити аборт було надто проблемно, тому вирішила зробити це, повернувшись в Україну. Але вдома дізналась, що час вже минув, тому маля мало народитись.

Стати його мамою жінка навіть не думала. Щоб не було розголосу, вирішила народжувати в іншій області. Там у пологовому будинку і планувала залишити дитину. Саме тоді випадок звів її з жінкою, котра дуже хотіла мати дитину, але не могла народити через безпліддя. Бажання обох були такими сильними, що вони швидко порозумілись.

Нова потенційна мама перевезла вагітну до Хмельницького, влаштувала у готель і весь час до пологів піклувалась про неї. Тоді ж познайомила її з лікарем приватної клініки, котра спостерігала за вагітністю. Здавалось, все було зроблено якнайкраще у цій ситуації. Але надалі історія почала набувати кримінального відтінку.

Жінки дійшли думки, що не варто процедуру відмови і усиновлення проводити офіційно. Не хотіли зайвих клопотів і розголосу. А нова родина хотіла, щоб все виглядало якомога природніше. Тож вирішили зробити так: у пологовий вагітна мала лягти за підробними документами. В результаті ніде не було б зазначено, що народила саме вона. Зате інша мама хоч і без пологів, але одразу стала би мамою, отримавши офіційні документи про народження дитини.

Вагітна прийшла у пологовий з ксерокопією паспорта іншої жінки, але в ній була її фотографія. Тож свідоцтво про народження дитини автоматично мало бути виписане на нову маму.

Вона була присутня на пологах. Вона пригорнула немовля до себе і була щаслива, що нарешті отримала дитину. Дві інші жінки також отримали те, що хотіли.

На цьому історія могла би закінчитись. І як би надалі складались долі цих героїв — невідомо, але в сюжет втрутились правоохоронці. Тепер після досудового розслідування на усіх жінок чекатиме судовий вирок.

Напевно, багатьом хотілося б засудити їх і за законом, і за принципами моралі. Справді, такі вчинки не прикрашають нікого. Але перш ніж засуджувати, варто було б подумати над тим, чому вдалися до таких кроків? Чому не зробили все офіційно? І чи насправді усиновити новонароджену дитину так просто, як про це повідомляють офіційно?

Хмельницький.