Перефразовуючи відому фразу, скажемо, що для повного щастя нам сьогодні ой як не вистачає трьох речей: грошей, грошей і ще раз… грошей! У Кабміні, ніби почувши цей постулат, теж перейнялися проблемою наповнення гаманців найнезаможніших українців: просто втратили на якийсь час спокій і вирішили будь-що ощасливити, ну, хоча б, пенсіонерів. І от, нарешті, в передостанній декаді квітня перші щасливці отримали свою довгоочікувану й давно обіцяну тисячу гривень.

Проти пенсіонерів, тим більше — незаможних, нічого не маємо, але… Якщо вже допомагати, то чому саме їм? Адже, якщо поміркувати, то, напевно, найбільш захищеними в карантинній ситуації опинилися не приватні підприємці, не ФОПи, котрі в один момент втратили і роботу, і місце… під сонцем, а саме пенсіонери. І їхній доход, хоч як дивно, виявився найстабільнішим і найгарантованішим.

Хто тільки не піарився на тій тисячі. Керівництво Мінсоцполітики коментувало. Мінфін долучився і роз’яснював. Пенсійний фонд сумнівався-спростовував. Парламент голосував. І от, нарешті, отримали!

За всім тим лементом про пенсіонерську доплату якось відсунулися на заднє тло і нібито притупилися-забулися нагальні проблеми, що стосуються тих самих «малих» підприємців і ФОПів. Чому, скажімо, якщо вже так закортіло про когось потурбуватися, не подбали про малий бізнес, переважна більшість представників якого так і залишилася без податкових канікул, про які теж немало теревенили. І тепер воно — мале підприємництво — просто приречене на загибель.

Чому зменшення орендної плати обговорювалося на всіх телеканалах, у всіх ефірах, але питання так і не зрушило з місця?

Не знаємо як кому, а дозвіл не платити комуналку до кінця карантину і ще якийсь час після нам видається звичайнісіньким популізмом, як і та тисяча, яка ще ой як позначиться найближчим часом на стані головного кошторису країни!

Що ж до відстрочки комунальних платежів, то радили б дуже не розслаблятися і гроші на комірне, якщо вони є, не тринькати, бо тільки-но закінчиться термін заборони на нарахування пені та на інші штрафні санкції, буде нам непереливки. Єдина надія, що позичальники грошей — численні кредитні спілки, товариства та ломбарди прийдуть на допомогу... Якщо, раптом, хто не збагнув: це ми так іронізуємо.

Чиновники тим часом хочуть відмовитися від високих зарплат, і тепер вони отримуватимуть не більше сорока з лишком тисяч на місяць. Не шкода їх! Так їм і треба… Нехай спробують, як ми, на копійки прожити!

А в уряді сказали, що дорожнє будівництво дозволить створити 170 тисяч робочих місць за рахунок програми «Велике будівництво». Планують вкласти цього року в проект 100 млрд гривень!

За словами прем’єра, згодом програму розширять і на будівництво мостів, шкіл, дитячих садочків і стадіонів, а також на реконструкцію більше 200 прийомних відділень в опорних лікарнях. При цьому третина всіх закладених коштів повинна піти в регіони вже цього місяця. Де візьмуть гроші — мовчать. Невже, іноземні інвестори повірять таки в казочку про інвестиційних нянь?

Скажемо і ми, що обіцянка примусити українців будувати дороги за 6—8 тисяч, видається примарно-фантастичною. Малоймовірно, що співвітчизники кинуться до роботи! По-перше, хто це вам відмовиться від субсидії заради якихось шести тисяч? Та й «пособіє» по безробіттю на дорозі не валяється!

До речі, на позачерговому засіданні уряду наприкінці минулого місяця ухвалили постанову «Про виділення коштів для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття». Мабуть, це чи не найприємніша новина для тих, хто втратив роботу.

Тим більше, що за сьогоднішніх реалій, коли більшість підприємств на карантині, сподіватися на швидке працевлаштування не доводиться. Отож кошти спрямують на такі виплати. Допомога безробітним — 1,277 млрд грн.

Підвищення мінімального розміру допомоги з безробіття — з 650 до 1000 грн. Допомога звільненим за власним бажанням з 1-го дня, а не з 91-го, як було раніше. Виплата всім безробітним з першого дня реєстрації, а не з сьомого, як було досі. Допомога з часткового безробіття становить 4,723 млрд грн. У цю категорію увійдуть виплати суб’єктам малого та середнього підприємництва на період карантину для покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час.

«Прийнята постанова, якою виділено 6 млрд грн, дозволить вирішити дві наші ключові цілі. Перша — це забезпечити реальну допомогу тим людям, які зараз, на жаль, вже втратили роботу. А друга — допомогти роботодавцям з виплатою зарплат їхнім працівникам і тим самим попередити звільнення, зберегти робочі місця», — зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Тут коментувати нічого. Цілі благородні. От тільки чи не запізнилася турбота? Адже багато підприємств та ФОПів просто припинили свою діяльність задовго до доленосного рішення уряду, не витримавши податкового та орендного тиску під час вимушеного карантину.

Підсумовував Віктор БОНДАР.