Така можливість передбачена з огляду на епідемію коронавірусу.

Листа з роз’ясненнями МОН спрямувало до керівників освітніх закладів 4 травня. У ньому йдеться про те, що через порушену логістику змінити місце складання ЗНО зможуть випускники, в яких місце проживання і місце розташування закладу освіти знаходяться в різних областях країни або в межах однієї області, але на відстані більшій за 150 кілометрів. «Учні шкіл-інтернатів, закладів професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти, які на час карантину поїхали додому в іншу область або на велику відстань від свого закладу освіти, можуть мати незручності з доїздом до населеного пункту, вказаного ними раніше під час реєстрації. Тому ми даємо їм можливість скласти тестування в найближчому до них пункті проведення ЗНО», — зазначила в. о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій. Нове місце складання зовнішнього оцінювання може бути в населеному пункті, максимально наближеному до місця проживання. Щоб змінити місце тестування, його учасник має звернутися до керівника свого закладу освіти.

Сподівання частини випускників та їхніх вчителів на те, що ДПА у формі ЗНО цього року скасують, не справдилися, про що раніше заявив на онлайн-брифінгу заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний.

«Порядок проведення ДПА має пункти, які говорять, що ми можемо приймати такі рішення за відповідних обставин. На сьогодні відповідних обставин ми не бачимо для цього», — уточнив Єгор Стадний.

Цьогоріч державну підсумкову атестацію мають пройти не тільки випускники шкіл, а й студенти коледжів, технікумів та профтехучилищ, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти.

Заступник міністра підтвердив наміри МОНу провести вступну кампанію до вишів через зовнішнє незалежне оцінювання, адже в умовах епідемії це ще й найбільш безпечний її варіант. ЗНО відбувається за суворим протоколом, більшість вступників проходить тестування за місцем проживання (у містах — в межах пішої доступності для учасників), в аудиторії традиційно перебуває 15 учнів та двоє інструкторів. «Між учасниками і до цього дотримувалися відстані 1,5 метра, — переконує Єгор Стадний. — Додаємо до цього маски, антисептики, необхідні заходи, — наприклад, розташування перед пунктом тестування учасників так, щоб не було скупчення людей». «Натомість вступні іспити, — якби хтось додумався скасувати ЗНО, — передбачали б пересування країною в хаотичному режимі, — пояснює заступник міністра. — Сімдесят відсотків усіх вступників поїхали б до п’яти великих міст України». Такий сценарій вступної кампанії практично унеможливлює контроль за дотриманням соціального дистанціювання, вважає він.

Мешканці анексованого Криму та окупованого Донбасу, як і в попередні роки, зможуть вступати до більш як 70 українських вишів за спрощеною процедурою (без ЗНО) — через центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».

Йдеться про заклади, підпорядковані МОНу. МОЗ та Міністерство культури мають додати до цього переліку свої виші, зауважив Єгор Стадний. Крім того, тепер для мешканців Криму та Донбасу, які вступатимуть за спрощеною процедурою, доступні одні й ті самі навчальні заклади, — раніше це були дві окремі мережі.

Терміни вступної кампанії залежатимуть від того, як довго триватимуть карантинні обмеження. Єгор Стадний нагадав, що МОН розробив кілька сценаріїв її проведення. Власне, тепер варіантів залишилося два. Якщо карантинні обмеження знімуть до початку червня, основна сесія ЗНО відбудеться з 25 червня по 17 липня. Якщо обмежувальні заходи триватимуть до початку серпня, тоді зовнішнє незалежне оцінювання почнеться 17 серпня і завершиться 4 вересня. У першому випадку реєстрація електронних кабінетів вступників стартує 1 серпня, у другому — 25 вересня.

Заяви про вступ більшість абітурієнтів подаватиме в електронному вигляді. Цьогоріч до них приєднаються і майбутні магістри. Пільговики так само матимуть можливість подати папери дистанційно.

«Пільговики матимуть меншу потребу їздити по університетах, тому що раніше вони подавали документи про свої пільги очно, тепер же ми реалізуємо можливість, аби такі документи можна було направити лише до одного університету. Як тільки вони з’являться в базі (ЄДЕБО — Ред.), не треба буде їх возити до інших університетів. Інші виші, до яких будуть подані заяви, бачитимуть ці документи», — пояснив Єгор Стадний.

Подавати оригінали заяв про вступ абітурієнтам, рекомендованим до зарахування на бюджетні місця, дозволять дистанційно. Якщо у вступника немає змоги привезти папери особисто, він матиме право переслати поштою оригінал заяви за своїм підписом. Заради цього буде продовжено терміни прийому документів. Студенти-контрактники надсилатимуть скан-копії своїх заяв.

Охочі вступити до магістратури цього року так само складатимуть ЄВІ (єдине вступне випробування, тестування з іноземної мови) та ЄФВВ (єдине фахове вступне випробування, тестування з права та загальних навчальних правничих компетентностей). Терміни реєстрації на ці іспити змінено: як повідомив на брифінгу Єгор Стадний, вона стартує 12 травня і завершиться 5 червня.

«30 квітня ми підписали лист до закладів (вищої освіти. — Ред.), в якому інформуємо, що можна таку реєстрацію проводити повністю дистанційно, — розповів Єгор Стадний. — В цьому листі є повна інструкція, як це робити».

Вступники зможуть надіслати скан-копію заяви, а також документа, що підтверджує особу, та інших необхідних для реєстрації паперів на електронну скриньку приймальної комісії.

Коментар

— Які саме категорії учасників ЗНО зможуть змінити місце тестування, на прохання «Голосу України» роз’яснила заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

— Згідно з листом МОН, ми дозволимо змінювати реєстраційні дані учасникам ЗНО, які навчаються переважно у закладах інтернатного типу і перебувають далеко від свого закладу освіти та відповідно — від місця проходження ЗНО. Важливо, що така можливість буде для студентів технікумів і коледжів, які проживали в гуртожитку за місцем навчання, але з огляду на епідеміологічну ситуацію були змушені повернутися додому.

Клопотання щодо зміни місця проходження ЗНО здобувачі освіти мають подавати до закладів освіти. Керівники цих закладів зможуть унести необхідні зміни до реєстраційних даних своїх учнів чи студентів.

— Перереєструватися зможуть лише ті учасники тестування, які цьогоріч складатимуть ДПА у вигляді ЗНО?

— Ні. Можливість змінити місце проходження зовнішнього оцінювання не залежатиме від того, складає учасник ЗНО або ДПА у формі ЗНО.

— Чи зможуть змінити місце проходження тестування випускники минулих років?

— Що стосується інших категорій осіб, нормативно це питання не врегульоване, але регіональні центри оцінювання якості освіти кожен такий випадок розглядатимуть окремо.