«Голос України» інформував про старт найближчими днями будівництва газопроводу Baltic Pipe — стратегічного інфраструктурного проекту, метою якого є створення нового коридору поставок газу на європейський ринок.

Уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Піотр Наімський повідомив, що перша труба газопроводу буде опущена на дно Балтійського моря вже цього року, а завершення будівництва прив’язане до терміну закінчення реалізації довготермінового контракту з «Газпромом» про постачання російського газу до Польщі Ямальським газопроводом.

Baltic Pipe — це система, яку складатимуть п’ять головних компонентів: газопровід на дні Північного моря, що з’єднуватиме ГТС Норвегії і Данії, розбудова данської газотранспортної системи, компресорна станція на Зеландії — найбільшому острові Данського архіпелагу, газопровід на дні Балтійського моря між Данією і Польщею, а також розбудова польської ГТС.

Загальна вартість контракту, підрядником якого стала італійська компанія Saipem Limited, про що оголошено на Міланській фондовій біржі, становить майже 1,7 мільярда євро. В Saipem вже повідомили, що отриманий ними контракт включає, зокрема, будівництво газопроводу, покритого бетоном, загальною протяжністю 275 км і діаметром 36 дюймів, який пролягатиме на глибині від 4 до 57 метрів.  Трохи більше половини затрат на будівництво візьме на себе оператор польської ГТС — фірма Gaz-System, а решта — це частка, яку викладе оператор данської ГТС Energinet.

Передбачається, що з 1 жовтня 2022 року (планована дата здачі в експлуатацію) цим газопроводом Польща зможе отримувати 10 млрд куб. м природного газу з норвезьких родовищ. Разом із доставками через газопорт у Сьвіноуйсьці до Польщі надходитиме до 16—17 млрд куб. м газу.

Варто згадати, що польська компанія PGNiG має 29 концесій на видобування газу на норвезькому шельфі. Окрім того, в Польщі нагадують також про своє власне виробництво — перспективні поклади газу, які гарантують його видобуток на рівні 4—5 млрд куб. м.

У Варшаві наголошують, що Baltic Pipe є важливим проектом, покликаним змінити ситуацію не лише Польщі, а й інших країн регіону Центрально-Східної Європи (Словаччини, Чехії, Угорщини, Балканських країн), оточених мережею ГТС одного постачальника — «Газпрому». Baltic Pipe вперше в історії забезпечить транспортування газу безпосередньо з родовищ у Норвегії на ринки в Данії і Польщі, а також до користувачів у сусідніх країнах.

Одночасно проект передбачає можливість постачання газу з Польщі на датський і шведський ринки. Диверсифікація поставок газу суттєво вплине на покращення енергетичної безпеки і матиме важливе значення для формування внутрішнього європейського ринку енергії. У Варшаві запевняють, що цей проект дозволить також підтримати життєздатність української ГТС у разі припинення постачання російського газу в Україну.