У календарі свят для мами визначено особливий день, що припадає на травень. В Україні його святкують у другу неділю останнього місяця весни відповідно до указу Президента від 10 травня 1999 року, хоча в багатьох країнах відзначають День матері 13 травня.

Новітня його історія розпочалася в Америці, коли одна з дівчат виступила з ініціативою вшановування матерів на спомин про свою. Її старання увінчалися успіхом — у 1910 році штат Вірджинія перший визнав День матері як офіційне свято. Хоч насправді у багатьох християнських країнах останній весняний місяць з давніх часів вважається місяцем Пречистої Діви Марії, матері Ісуса Христа. У Стародавній Греції вшановували матір усіх богів — Гею. Римлянами була шанована богиня — матір усіх богів Кібела, а кельти вважали головною матір’ю Бріджит.

У XVII столітті у Великій Британії з’явилося свято Материнська неділя, яку відзначали у другу неділю Великого посту. Всі, хто працював далеко від дому, могли приїхати, щоб провести свято з мамою і подарувати їй фруктовий пиріг.

До слова, ще на початку минулого століття День матері відзначала українська діаспора в Канаді. Традиція прижилася й у Львові, а згодом поширилася по всій території Західної України, проте з приходом радянської влади свято було заборонено. І ось тепер ми повертаємося до традиції.

Якщо ж говорити про останні традиції, то вони у всіх країнах дуже різні. Приміром, у США та Австралії діти, які живуть з батьками, готують мамі сніданок і приносять його в ліжко. Ті, хто далеко, намагаються приїхати до мами на свято і привітати особисто. У США заведено приколювати до одягу гвоздику.

Тим часом німці дарують мамам не гвоздики, а троянди. Мам обов’язково звільняють від хатньої роботи і відпускають на зустрічі з подругами.

У Фінляндії День матері дуже шанований, ця країна не раз була визнана найсприятливішою для материнства в Європі. У День матері з 1919 року вручають державний орден «Білої троянди». В останні роки цю нагороду отримують і матері, які виховують дітей-сиріт. У другу неділю травня у Фінляндії піднімається державний прапор. Це офіційний вихідний. До речі, мамам у Фінляндії завжди дарують рослини в горщиках.

У Японії в Хаха но хі, або в День матері, діти дарують мамам кольорові гвоздики, подарунки, а мами обов’язково виконують материнську пісню.

Дуже весело проводять День матері на Кубі. Цього дня на Острові Свободи люди танцюють, влаштовують фестивалі, флористичні ярмарки. Обов’язково вручають мамі ексклюзивні листівки.

А от в Індії День матері — Ахой-аштамі — відзначають не у травні, а наприкінці жовтня. Цього дня індійські жінки постять і моляться про благополуччя і здоров’я своїх нащадків.

Та хай там як, а День матері — це одне із найзворушливіших свят. Красу материнства в усі часи оспівували кращі художники й поети. А ще за тим, як шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Цього дня у нас заведено вручати національні нагороди матерям-героїням. Ну а всі діти хай просто привітають матусь. І це буде найкраща нагорода.