На цьому під час брифінгу наголосили голова політичної партії, перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко та голова фракції Давид Арахамія.

Щодо правил, за якими вони відбуватимуться, то, за словами О. Корнієнка (на знімку ліворуч), виборчі правила за півроку до перегонів змінювати недоцільно. Основні позиції Виборчого кодексу будуть збережені, проте документ все ж зазнає трансформації. Напрацювання відповідних змін розпочнеться вже наступного тижня.

«Буде напрацьовано пакет змін до Виборчого кодексу, в якому йтиметься про дві складові. Перша — це технічні зміни, які просто дозволять провести вибори, бо нині кодекс, який приймала попередня Верховна Рада, а ми долали вето, не працює. Про це каже Центральна виборча комісія і ми йдемо їй назустріч», — сказав О. Корнієнко. — Другий пакет змін дискутується. Це політичні зміни. Йдеться про зменшення порогу партійних виборів.

Усе-таки нам потрібно рухатися до партизації країни. Партії мають опускатися нижче обласного рівня — у міста, містечка і формувати там партійну структуру. Щодо сільських та селищних рад, то там залишиться багатомандатна мажоритарна система із можливістю самовисування. Це наша принципова позиція».

У пакеті політичних змін будуть також і тимчасові зміни, які допоможуть провести вибори за ті фінансові можливості, які є в країни. Йдеться про зменшення видатків на інформування, на рекламу. «Це все можна зменшувати, щоб зекономити гроші і спрямувати їх, наприклад, на виготовлення бюлетенів та зарплати членів комісій», — додав голова партії, зауваживши водночас, що існує джентльменська угода з урядом: якщо коштів бракуватиме ближче до виборів, їх додадуть з Резервного фонду.

«Найближчі два-три тижні формуватиметься пакет змін. Їх буде внесено до сесійної зали, обговорено і прийнято до кінця червня. І до середини липня Верховна Рада виконає свою конституційну функцію та оголосить чергові місцеві вибори. В новостворених громадах їх оголосить ЦВК», — сказав О. Корнієнко.

Стосовно проведення виборів на непідконтрольній території, то ідея одночасного їх проведення з місцевими виборами в Україні досі залишається. «Ми віримо всією командою разом з Андрієм Єрмаком, що вибори відбудуться в один день. Працюємо над цим», — зазначив О. Корнієнко, нагадавши, що питанням врегулювання мирного процесу займається Офіс Президента, А. Єрмак та переговорна група, яку днями було підсилено новими членами. «Ми сподіваємось, що після виходу з карантину переговори поновляться», — сказав народний депутат.

Водночас Д. Арахамія (на знімку праворуч) уточнив, що спочатку потрібно забезпечити безпековий компонент, і лише потім політичний. «Ця позиція залишається незмінною», — констатував він.

Прокоментували народні депутати й плани щодо проведення позачергового пленарного засідання наступного тижня. За словами Д. Арахамії, порядок денний формується доволі насичений. Першим розглянуть законопроект про банки. «Навіть із «особливою процедурою» це займе немало часу, десь три-чотири години. Крім того, буде ще 16 законопроектів, деякі потребуватимуть обговорення», — повідомив він. Під час засідання також має відбутися Година запитань до уряду та, ймовірно, звіт щодо Нацбанку.

Д. Арахамія анонсував також новини щодо призначення Міхеїла Саакашвілі на нову посаду, проте не став уточнювати яку. «Ці новини будуть озвучені з іншої будівлі», — сказав він.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут