Зокрема, пріоритети Міністерства розвитку громад та територій представив його очільник Олексій Чернишов.

За його словами, основними пріоритетами діяльності міністерства є державна регіональна політика, розвиток місцевого самоврядування, житлова політика та політика у сфері благоустрою населених пунктів, містобудування, просторове планування територій та архітектура, технічне регулювання у будівництві та енергетична ефективність будівель.

Міністр зосередився на питаннях ефективного місцевого самоврядування та органів державної влади на новій територіальній основі. Нагадавши, що реформа децентралізації набрала нових, швидших обертів, він зауважив, що нині, попри запровадження карантину, відбувається затвердження перспективних планів областей.

«Уже проведено 72 консультативні зустрічі та онлайн-наради, затверджено перспективні плани 8 областей та ще 16 будуть затверджені на найближчих засіданнях уряду», — сказав він, додавши, що також завершується робота над формуванням субрегіонального рівня адміністративного територіального устрою.

Акцентувавши увагу на графіку законодавчого забезпечення завершення реформи, О. Чернишов наголосив на необхідності плідної співпраці з Верховною Радою, і насамперед — із Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. «Цей план має на меті вчасну реалізацію реформи та проведення місцевих виборів, запланованих на жовтень цього року», — сказав міністр.

Ще один важливий блок, на якому зупинився міністр — програма «Велике будівництво», в рамках якої передбачена реалізація 375 проектів уже цього року. Це, зокрема, 137 шкіл, 120 спортивних об’єктів, 118 дитячих садочків.

О. Чернишов також нагадав, що за уточненим бюджетом кошти на фінансування Державного фонду регіонального розвитку було зменшено на 2,6 млрд грн, тож залишилося 4,9 млрд грн.

Заступник міністра В’ячеслав Негода, наголосивши, що подальша доля реформи залежить від внесення змін до Конституції щодо децентралізації, водночас повідомив, що уряд опрацьовує і план «Б», який реалізовуватиметься в рамках чинної Конституції.

Чиновник подякував комітету за плідну співпрацю, зокрема й щодо завершення формування перспективних планів громад і нагадав, що всі вони мають бути затверджені до середини травня.

Загалом представники комітету задовільно оцінили програму дій міністерства, представлену О. Чернишовим, чого не скажеш про Програму діяльності Кабінету Міністрів.

«Програма дій уряду — це шкільний реферат. Очевидно, що там нічого не відображено, крім загальних гасел. Нині ми не прийматимемо рішення щодо сьогоднішньої презентації, яку надав пан міністр та його заступники, яка є набагато ширшою і містить значно більше інформації. Ми говоритимемо про прийняття цих восьми сторінок, які не можна назвати Програмою діяльності Кабінету Міністрів. Переконаний, що у такому вигляді схвалювати програму дій уряду не можна. Очевидно, що її потрібно повернути на доопрацювання, для врахування всіх наших пропозицій», — наголосив перший заступник голови комітету Роман Лозинський.

Народний депутат Альона Шкрум торкнулась питання більш широко. Зокрема, вона зауважила, що ані на сайті Кабміну, ні на сайтах створених урядом допоміжних органів, ні в рамках комунікації з парламентом, немає розуміння на основі чого, яких даних, формуються стратегічні для країни рішення в умовах економічної кризи та епідемії коронавірусу.

Врешті, за підсумками обговорення було запропоновано Комітету з питань економічного розвитку, який визначений головним з опрацювання Програми дій уряду, рекомендувати Верховній Раді відправити документ на доопрацювання.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов подякував за можливість взяти участь в засіданні комітету та висловив упевненість, що відтепер розпочинається нова епоха в співпраці міністерства, уряду та комітету:

«Ми всі одна команда. Так сталося, що хтось був обраний народним депутатом, а хтось призначений у міністерство. Але ми всі одна команда, яка несе відповідальність перед суспільством за реалізацію програми Президента».