У ньому взяли участь народні депутати, представники профільних міністерств, відомств, організацій та підприємств.

Відкриваючи засідання, голова комітету Андрій Герус наголосив на тому, що передусім під час дискусії хотілося б почути аргументацію та конструктивні пропозиції. "На круглий стіл запрошено більше виробників енергії, але є й представники з боку споживачів, – сказав він. – Це зроблено для того щоб почути аргументацію одних та інших і зробити висновки, які базуватимуться на справедливості, обґрунтованості та об'єктивності. Ясно, що споживачі хочуть, щоб було дешевше, а продавці, щоб дорожче. Тому прошу менше зосереджуватися на таких пропозиціях, а наголошувати на аргументації". Окремо глава комітету зауважив, що в заході беруть участь представники профільної асоціації, яка опікується здебільшого виробниками відновлювальної енергії. "Маємо важливий потенційний законопроект, над яким триває робота і який стосується зеленого тарифу, – зауважив А. Герус. – Наші депутати будуть активніше включатися в цей процес, бо за півроку так нічого й не зроблено".

Виконувач обов'язків міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець нагадала: нещодавно в Кабінеті Міністрів відбулося засідання антикризового штабу за участю урядовців та народних депутатів. "Ми переживаємо найбільшу кризу енергетичного сектору за всю історію України, – сказала чиновниця. – Маємо і фізичну, і паливну, і економічну розбалансованість. Це наслідки тих рішень, які приймалися останнім часом. Усе ще більше погіршилося через пандемію та значне скорочення споживання".

За результатами засідання антикризового енергетичного штабу підготовлено рішення, поінформувала О. Буславець. За її словами, це об'ємний і змістовний документ, який складається із двох десятків заходів, які "необхідно виконати в стислі терміни". Робота є і для виконавчої влади, і для регулятора. Утім, не обійтися і без підтримки депутатського корпусу. "Без законодавчих ініціатив ми не зможемо вирішити цей комплекс питань, – зауважила виконувач обов'язків міністра. – Наголошую, що проблеми треба вирішувати саме пакетним рішенням. А ми, як міністерство, будемо організовувати роботу над цим планом". Так, за словами чиновниці, нині вже сформовано чотири робочі групи для напрацювання відповідних документів. Вони працюватимуть у таких сферах – удосконалення механізмів функціонування ринку електричної енергії, розвиток відновлювальної енергетики, врегулювання боргів на ринку та посилення кібербезпеки. Уже визначено ключових виконавців за цими напрямами, й очільниця міністерства запевнила, що групи робочі та динамічні.

Урядовці звертаються до депутатського корпусу з проханням підтримати виконання плану рішень антикризового штабу в напрямі реалізації законодавчих ініціатив, наголосила О. Буславець. "Ми вдячні за прийняття в першому читанні закону про погашення боргів, які виникли внаслідок старої моделі ринку, – сказала вона. – Сподіваюся, що найближчим часом від буде доопрацьований і поданий на друге читання, щоб ми могли його реалізовувати. Але для цього треба ще пропрацювати законопроекти № 2390, № 2389, № 2388. Вони стосуються внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів і потрібні для того, щоб цей закон можна було імплементувати. Це дасть змогу підвищити ліквідність генеруючих компаній і покращити їх фінансовий стан". Наголошувалося також на важливості законопроектів № 3364 та № 2372. "Нам потрібно згуртувати всі гілки влади, щоб вирівняти ситуацію в стислі терміни й вирішити той комплекс питань, які є", – резюмувала урядовець.