Учора, 7 травня, Комітет з питань аграрної та земельної політики на своєму засіданні (на знімку) ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект про внесення змін до Розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" одразу за основу і в цілому.

Як пояснив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, законопроект № 3398 "відтерміновує на рік перехід на державну службу працівників Держпродспоживслужби на кордоні..." "З точки зору еквівалентності державної системи контролю інші країни вимагають, щоб держава верифікувала, гарантувала якість. Тому логічно, що мають бути державні службовці, у них тоді інша відповідальність. У нас був перехідний період три роки. Але через карантин не встигли. До наступного року зробимо..."

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський підтримав необхідність такого відтермінування: "Ця норма була впроваджена в 2017 році. Враховуючи, що нині через карантин є питання з тим, щоб призначати держслужбовців, то прохання, насамперед – від Мінекономіки, щоб ми цей строк продовжили на рік". Він поінформував, що "законопроект, швидше за все, наступного тижня розглядатиметься у Верховній Раді. Попросимо одразу проголосувати в першому і другому читанні".

Заперечень серед присутніх на засіданні це питання не викликало. Як зазначив голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами комітету Петро Юрчишин, "це економіка нашої держави... І сьогодні контроль – насамперед. Працівники повинні бути як державні службовці... Та оскільки сьогодні питання карантину – немає можливості призначити їх як державних службовців..."

Серед іншого під час засідання народні обранці підтримали пропозиції комітету щодо напрямів використання бюджетних коштів за цьогорічними державними програмами у аграрній галузі.

Також завершили розгляд усіх 236 поправок до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель (реєстр. № 2280), який готується до другого читання. Прийняття остаточного рішення перенесено на наступне засідання комітету.

Фото надано автором.