На відміну від минулого року, вона відбуватиметься в електронному форматі  і триватиме до 5 червня. Для реєстрації вступники мають надіслати на електронну адресу приймальної комісії скановані копії ао фотокопії заповненої заяви-анкети та решти документів.

Раніше Міністерство освіти повідомило, що внесло зміни до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України з огляду на епідеміологічну ситуацію. Відповідний наказ МОН, підписаний 4 травня 2020 року, пройшов реєстрацію у Міністерстві юстиції.

Терміни реєстрації електронних кабінетів для тих, хто вступає до магістратури, перенесено. На місяць змістилися також терміни прийому документів та рекомендацій про зарахування. Дати проведення ЄВІ та ЄФВВ залишаються незмінними – 1 та 3 липня відповідно. 

Зазнали змін строки подачі документів для майбутніх бакалаврів. Для абітурієнтів, що вступають на основі повної загальної середньої освіти, реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 серпня. Заяви та документи прийматимуть з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО), та до 16 серпня для тих, хто складатиме вступні іспити. 

Творчі конкурси та вступні іспити на місця державного замовлення проведуть з 1 до 12 серпня. Надання рекомендацій для зарахування на бюджет відбуватиметься не пізніше 27 серпня, а подача вступниками документів для зарахування – до 31 серпня включно.

Вступники зможуть надіслати оригінали документів поштою, через що на 5 днів збільшено інтервал між останнім днем подачі документів та виданням наказу про зарахування. Передбачено також, що абітурієнти зможуть надіслати скан-копії необхідних документів електронною поштою з кваліфікованим електронним підписом, а оригінали підвезти  після початку навчання.

Змінами розширено категорії вступників, що мають право бути переведеними на вакантні місця державного замовлення. Тепер таким правом можуть скористатися особи, у яких один із батьків (усиновлювачів) був поліцейським, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним службових обов’язків.

В Умовах прийому також закріплено право іноземців  та осіб без громадянства, у тому числі закордонних українців, які постійно проживають в Україні, осіб, яких визнано біженцями, та осіб, які потребують додаткового захисту, на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України, у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету.  Щоб вступити на бюджет, вони мають  успішно скласти ЗНО та подати до 5 заяв до вишів.

Умови прийому приведено у відповідність до ухвалених 18 грудня 2019 року змін до Закону «Про вищу освіту». Зокрема, передбачено подання абітурієнтами мотиваційного листа та скасовано обов’язковість проведення додаткових вступних випробувань для вступників до магістратури, які мають диплом бакалавра за іншою спеціальністю.

Вл. інф.