Михайло Вінтоняк та голова ВФСТ «Колос» Олександр Мендусь (крайні ліворуч).

Від карантину чи не найбільше страждають спортсмени. Важко без спортивних баталій і вболівальникам, які позбавлені можливості спостерігати навіть за змаганнями районного рівня. Турніри перенесено, а то й скасовано. Що чекає на масовий спорт?

«Задля боротьби з коронавірусом урізано бюджетні видатки. Зокрема, фінансування фізичної культури і спорту скоротили на 2,3 мільярда гривень, за рахунок скасування солідних змагань. Приміром, на Олімпійські ігри, світові та європейські першості було передбачено майже 2 мільярди гривень. На утримання «Колосу» видатки наразі не скорочено. Наші фахівці працюють у дистанційному режимі. Прикро, що не можемо проводити заплановані спортивні заходи, на які частково передбачалося й державне фінансування. Адже провести змагання в онлайн-режимі чи дистанційно нереально», — коментує ситуацію заступник голови ФСТ «Колос» Михайло Вінтоняк.

Дитячо-юнацькі всеукраїнські змагання з боксу та дзюдо заплановано у Ворохті, з важкої атлетики — в Берегово, з футболу — у Скадовську, з легкої атлетики — у Вінниці. На час запровадження карантину мали відбуватися обласні турніри «Хто ти, майбутній олімпійцю?». Передбачено було й навчально-тренувальні збори для кращих вихованців ДЮСШ.

«Дитячі змагання скасовувати не плануємо, адже їх можна провести і в серпні-вересні. Діти чекають на такі заходи. Приміром, учасники фінального футбольного турніру «Золотий колос» змагаються з однолітками з усієї країни, а також щороку мають змогу оздоровитися на березі Чорного моря та в лікувальних гейзерах Херсонщини», — розповідає М. Вінтоняк.

Змагання серед дорослих залежатимуть від карантинних обмежень. Цьогоріч «Колосу» виповнюється сімдесят. У товаристві з нагоди ювілею багато спортивних заходів, зокрема й ветеранських турнірів. Аби вдалося провести хоча б традиційні змагання. Це фінальні сільські спортивні ігри «Краще спортивне село 2020» у Вінниці, батьківщині товариства, або ж у Ворохті.

«Наразі готуємо всі наші бази для приймання спортсменів. Звісно, з до-триманням підвищених правил безпеки. «Колосівська» база «Україна» у Ворохті має досвід проведення масових представницьких спортивних форумів за участю понад 700 осіб. Проблема з фінансуванням вилазить боком. Навіть сторожі звільняються, бо нічим платити зарплату», — наголошує Михайло Іванович.

У найближчій перспективі «Колосу» — підписання угоди про співпрацю з Уповноваженим Президента з питань реабілітації людей з інвалідністю та учасників АТО/ ООС, щоб допомогти колишнім бійцям влитися в нормальний ритм життя. Раніше вже проводили у Ворохті обласні змагання серед учасників АТО. Тепер хочуть організувати всеукраїнські. Залучити сім’ї воїнів, адже їм потрібно не тільки фізичне, а й психологічне відновлення.

«Колос» працює у проекті Вишеградської четвірки. Ця програма фізичного оздоровлення населення в об’єднаних громадах передбачає обмін досвідом із Польщею, Чехією, Угорщиною та Словаччиною. Михайло Вінтоняк — експерт від нашої країни. Встиг побувати в багатьох громадах Івано-Франківської, Київської, Полтавської, Кіровоградської областей. На підсумковий етап проекту планують подати П’ядицьку ОТГ Івано-Франківщини. Там є доволі потужна спортивна база.

Досвід роботи громад над створенням Програм фізичного оздоровлення внесли до методичного посібника, який за підтримки ГО ВФСТ «Колос» готують для поширення в ОТГ. Завершенням проекту стане міжнародна конференція «Програма фізичного оздоровлення населення у громадах: досвід країн Вишеградської четвірки», що відбудеться у Вінниці.

«Маємо договір про співпрацю з Міністерством молоді і спорту, згідно з яким «Колосу» доручають зайнятися питанням масового спорту в ОТГ. Ми готові надавати методичну і консультативну підтримку громадам у проведенні та організації спортивних заходів, розвитку фізкультури і спорту в селах та оздоровлення населення», — розповідає заступник голови ФСТ «Колос».

Крім посади заступника Центральної ради ВФСТ «Колос», Михайло Вінтоняк очолює Івано-Франківську обласну «колосівську» організацію. До неї входить 14 районних. Найактивніші — Коломийська, Городенківська, Снятинська. Належним чином налагоджена робота в Тлумацькій, Тисменицькій, Галицькій, Рожнятівській, Долинській. Наступним етапом децентралізації буде укрупнення районів. На Прикарпатті передбачено п’ять. Відповідна й кількість місцевих осередків «Колосу». Первинні осередки, фізкультурно-спортивні клуби, мають намір створити в кожній громаді.

Всеукраїнські змагання об’єднують країну. Особливо турнір «Схід і Захід разом» у Святогірську Слов’янського району Донецької області. До традиційних збірних Івано-Франківської, Львівської, Донецької та Луганської тепер доєдналися Полтавська і Дніпропетровська області. А для дітей ці змагання проводять на Львівщині. Торік переможцями стали представники Прикарпаття — з Коломийської ДЮСШ, сформованої на базі Ліснохлібичинської ЗОШ.

«Щорічно у Ворохті визначаємо краще спортивне село країни. Учасники фінальних змагань з усіх областей мають змогу відпочити, обмінятися досвідом, здружитися. Після змагального дня організовуємо спільні вечері, дискотеки. Отак «Колос» згуртовує націю. Вірю, що карантин скоро завершиться і спортивне життя знову завирує. Не забуваймо і в нових умовах займатися спортом, адже фізично здорові люди менше хворіють і легше переносять недугу», — підсумовує Михайло Вінтоняк.

Фото з архіву Сергія ГРУДОВОГО.