Таке враження, що всі ми вже навіть не глядачі, а учасники великого спектаклю абсурду. І не хочеться брати участі в тому дійстві, а мусиш виконувати свою роль або, принаймні, вдавати. Послухати деяких наших чиновників — то тільки турботою про знедолених співвітчизників переймаються вони. І тільки в цьому бачать сенс своєї діяльності.

Минулого тижня на брифінгу в Кабінеті Міністрів міністерка соцполітики Марина Лазебна доповідала-хвалилася: «...Соціальні ініціативи... спрямовані на підвищення соціального захисту найбільш вразливих категорій населення... важливо, що в умовах коронакризи та складної економічної ситуації влада знаходить нові фінансові можливості та форми підтримки мільйонів українців... продовжує працювати над розробленням нових ініціатив...»

Не оминула пані міністр ініціативу щодо виплати тисячі гривень громадянам, пенсія яких менша за 5 тисяч гривень, та особам з інвалідністю, доплати до пенсій людям старше 80 років, а також початок виплат проіндексованих пенсій для 8,4 млн українських пенсіонерів.

Згадала і про підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування і тепер мають змогу отримати фінансову допомогу на кожну дитину до 10 років. Суми, звісно, вражають: на дітей віком до 6 років — 1 779 грн; на дітей віком від 6 до 10 років (включно) — 2 218 гривень.

На цьому ставимо крапку, адже досить лиш спробувати конвертувати ті кошти в товари та послуги, що їх можна придбати на астрономічно казкові суми, означені міністром, як одразу зникає всяка повага та захоплення від діяльності уряду на ниві підтримки співвітчизників у нелегкий для країни час. І ще одне зауваження. Уряд, мабуть, і всі підпорядковані йому міністерства мусили б керуватися не ініціативами, якими так хвалиться пані Лазебна, а чітким і економічно обґрунтованим планом дій.

Тим часом Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на засіданні Ради економічного розвитку під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля 8 травня теж не мовчить, а устами міністра Ігоря Петрашка стверджує, що розвиток малого та середнього бізнесу стане основою розвитку економіки України. Довгострокова стратегія(!) розвитку держави базуватиметься на сприянні розвитку сегмента малого та середнього підприємництва.

«Для стимулювання діяльності МСБ ми підтримаємо наявні ринки та допоможемо у виході на нові. Посилимо нашу роботу з дерегуляції», — зауважив міністр економіки.

У все це можна було б повірити і порадіти разом з міністром таким строкато-барвистим перспективам, що очікують на представників малого та середнього бізнесу, коли б не декілька «але»...

Не чули ми ні про реальні кредитні канікули, ні про послаблення податкового навантаження, ні про тимчасове — бодай на час карантину — призупинення нарахувань орендної плати тим, хто через карантинні заходи вимушено згорнув свою підприємницьку діяльність.

А  ще міністр похвалився,  що Мінекономіки разом із Державною службою зайнятості продовжує інформування щодо ключових питань, що стосуються втрати роботи, отримання фінансової допомоги або допомоги в пошуку нової роботи. І тим, що саме змінилося в порядку реєстрації безробітних у період карантину. Урядом, мовляв, запроваджено низку законодавчих змін, які значно спростили умови реєстрації в службі зайнятості та отримання допомоги з безробіття на цей період.

Підсумовував Віктор БОНДАР.