Тема круглого столу — «Подолання кризових явищ в українській енергетиці».

Відкриваючи засідання, голова комітету Андрій Герус наголосив, що передусім хотілося б почути аргументацію та конструктивні пропозиції. «На круглий стіл за-прошено більше виробників енергії, але є й представники споживачів, — сказав він. — Це зроблено для того, щоб почути аргументацію одних та інших і зробити висновки, які базуватимуться на справедливості, обґрунтованості та об’єктивності. Ясно, що споживачі хочуть, щоб було дешевше, а продавці — щоб дорожче. Тому прошу менше зосереджуватися на таких пропозиціях, а наголошувати на аргументах». Окремо голова комітету зауважив, що в заході беруть участь представники профільної асоціації, яка опікується здебільшого виробниками відновлюваної енергії. «Маємо важливий потенційний законопроект, над яким триває робота і який стосується зеленого тарифу, — зауважив А. Герус. — Наші депутати будуть активніше долучатися до цього процесу, бо за півроку так нічого й не зроблено».

В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець нагадала: нещодавно в Кабміні відбулося засідання антикризового штабу за участю урядовців та народних депутатів. «Ми переживаємо найбільшу кризу енергетичного сектору за всю історію України, — сказала вона. — Маємо і фізичну, і паливну, і економічну розбалансованість. Це наслідки тих рішень, які приймалися останнім часом. Усе ще більше погіршилося через пандемію та значне скорочення споживання».

За результатами засідання антикризового енергетичного штабу підготовлено об’ємний та змістовний документ, який складається із двох десятків заходів, які «необхідно виконати в стислі терміни», — сказала О. Буславець. Робота є і для виконавчої влади, і для регулятора. Утім, не обійтися і без підтримки депутатського корпусу. «Без законодавчих ініціатив ми не зможемо вирішити цей комплекс питань, — зауважила виконувачка обов’язків міністра. — Наголошую, що проблеми треба розв’язувати саме пакетним рішенням. А ми, як міністерство, будемо організовувати роботу над цим планом». Так, за її словами, нині вже сформовано чотири робочі групи для напрацювання відповідних документів. Вони працюватимуть у таких сферах: удосконалення механізмів функціонування ринку електричної енергії, розвиток відновлюваної енергетики, врегулювання боргів на ринку та посилення кібербезпеки. Уже визначено ключових виконавців за цими напрямами, й очільниця міністерства запевнила, що групи — робочі та динамічні.

Урядовці звернулися до депутатського корпусу з проханням підтримати рішення антикризового штабу. «Ми вдячні за прийняття в першому читанні законопроекту про погашення боргів, які виникли внаслідок старої моделі ринку, — сказала вона. — Сподіваюся, що найближчим часом він буде доопрацьований і поданий на друге читання, щоб ми могли його реалізовувати. Але для цього треба ще про-працювати законопроекти № 2390, № 2389,
№ 2388. Вони стосуються внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів і потрібні для того, щоб цей закон можна було імплементувати. Це дасть змогу підвищити ліквідність генеруючих компаній і покращити їх фінансовий стан». Наголошувалося також на важливості законопроектів № 3364 та № 2372. «Нам потрібно згуртувати всі гілки влади, щоб вирівняти ситуацію у стислі терміни й вирішити той комплекс питань, які є», — резюмувала урядовець.

Скріншот відео.