«Ми на карантин не ходили й продовжували працювати, хоч і змінили трохи режим роботи, — сказав він. — Мали більше комітетських засідань і менше пленарних. Але зовсім піти на ізоляцію не могли, бо це — важливий законодавчий орган держави. Ми допомогли в цей непростий проміжок часу вижити багатьом сферам у нашій країні. Сподіваюся, й надалі достатньо ефективно виконуватимемо свої функції». Д. Разумков зауважив, що майже всі законодавчі ініціативи в карантинний період отримували до трьох сотень голосів.

Відповідаючи на запитання «Голосу України» стосовно досвіду, який отримав парламент під час карантину, Голова Верховної Ради зауважив, що окремі напрацювання, які вимушено застосовували протягом останніх тижнів, цілком можуть знайти втілення і в подальшій роботі законодавчого органу влади. За його словами, добре себе зарекомендував віддалений режим роботи для комітетів. «Майже всі парламентські комітети працювали в режимі відеоконференцій, і це відбувалося достатньо непогано та ефективно, — сказав він. — За цією роботою могли стежити і журналісти, і народні депутати. Це було правильно і з точки зору збереження здоров’я, і з точки зору ефективності витрачання часу. Це можна імплементувати під час реформування Верховної Ради. Але якщо говоримо про інший аспект, наприклад, про ініціативу онлайн-голосування, то більша частина фракцій та депутатських груп її не підтримала. У деяких країнах така практика з’явилася. А в нас думки розділилися. Хтось вважає, що треба змінювати конституційні норми, які існують нині. Інші навпаки займають консервативну позицію і наголошують, що парламент має працювати в традиційному режимі. Єдиної позиції в стінах парламенту поки що немає. Тож думаю, що поки що залишатимуться звичні для всіх механізми роботи».

Із карантину Верховна Рада, як і вся країна, виходитиме поступово, запевнив її глава. Поки що, наприклад, журналістів у ложу преси повернути немає змоги. Але режим пленарних засідань буде максимально наближений до того, як усі звикли. Адже обідня перерва між ранковими та вечірніми засіданнями передбачалася і раніше. І цього часу більш ніж достатньо, щоб провести належну санітарну обробку зали.

Відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради спростував чутки про своє можливе кандидатство на посаду очільника міста Києва. «Дякую, не треба, — сказав Дмитро Разумков, посміхаючись. — Краще займатимуся тим, чим займаюся. Сподіваюся, що відповідаю критеріям, які повинні бути в Голови Верховної Ради і що достатньо ефективно виконував і виконуватиму свою роботу. Найближчим часом змінювати місце роботи не збираюся».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут