На знімку: під час засідання Комітету в режимі відеоконференції.

Комітет визнав таким, що відповідає антикорупційному законодавству, та рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу проект закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про запобігання корупції" (реєстр. № 3448), внесений Кабінетом Міністрів України.

Як зауважила голова комітету Анастасія Радіна, цей законопроект є суто технічним і приводить чинний Закон "Про судоустрій і статус суддів" у відповідність з Законом "Про запобігання корупції" в частині антикорупційних обмежень.

Заступник міністра юстиції Олександр Банчук зазначив, що Закон "Про судоустрій і статус суддів" діє з 2016 року, відтоді виникають певні неузгодженості при призначенні кандидатів на посади суддів, членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Законопроект передбачає, що е-декларації кандидатів на посаду суддів та членів ВККС підлягають спеціальній перевірці відповідно до Закону "Про запобігання корупції". А також містить положення, що кандидат на посаду судді чи члена ВККС при призначенні на посаду має повідомити про роботу в цьому органі свого родича, якщо таке має місце.

Комітет також рекомендував Комітету із питань правової політики, як головному, внести правку до статті 106 Закону "Про судоустрій і статус суддів", замінивши слова "суддя може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності" на "суддя підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності".

Під час розгляду ще одного проекту закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (№ 2597) на предмет відповідності антикорупційному законодавству голова комітету Анастасія Радіна висловила думку, що в ньому є потенційні корупційні ризики. Зокрема, в нормі, яка передбачає можливість отримувати суддями державні винагороди. "Це сприймається як потенційна можливість тиску на суддів і надання їм певних невиправданих переваг, оскільки, згідно із законом про державні винагороди, особи які отримують державні нагороди, можуть отримувати також певні пільги", – сказала Радіна, зауваживши, що проти призначення державних винагород суддям також виступає Венеціанська комісія. Свою позицію висловив один із співавторів законопроекту народний депутат Сергій Демченко. Комітет ухвалив рішення визнати законопроект № 2597 таким, що відповідає вимогам антикорупційного законодавства, але містить корупційний чинник у частині можливості отримання суддями державних винагород, запропонувавши головному комітету виключити із норм законопроекту норму щодо винагород.

Комітет також не угледів корупційних ризиків у законопроектах: №№ 2353 (зауваживши на потребі чітко визначити механізм контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування габаритно-вагового контролю), 2779 (із зауваженням щодо врегулювання норм законопроекту із Бюджетним кодексом України), 3023, 3023-1.

За пропозицією народної депутатки Олени Мошенець, антикорупційний комітет прийняв звернення до профільного комітету щодо проекту Закону "Про внутрішній водний транспорт" (№ 1182-1-д), запропонувавши при підготовці до другого читання встановити рівні умови для всіх компаній, які беруть участь у тендері на днопоглиблювальні роботи, а також запросити на засідання представників Державної служби геології та надр України.

"Голос України"

Скріншот засідання комітету.